Verschil tussen een teef en een reutje

Zit je er over te denken om een hond in huis te nemen, maar twijfel je nog over een mannetje of een vrouwtje (oftewel een reu of een teef)? Begrijpelijk, er zijn duidelijk verschillen, maar veel van de verschillen zijn ook gebaseerd op mythen.

Bij het kopen van een pup is het eerst belangrijk om een goede fokker uit te kiezen. Vaak kun je van te voren aan geven of je liever een teefje wilt of een reu. Iets om goed over na te denken, wanneer je de pup met 8 weken mee naar huis krijgt zijn er nog weinig verschillen, maar pups blijven geen pups. Ze groeien snel op en er zijn duidelijke verschillen mannelijke en vrouwelijke honden waar je rekening moet houden als ze volwassen zijn.

Ten eerste zijn er de fysische verschillen, de reutjes worden bijna altijd groter dan de teefjes, opzich maakt dit niet zoveel uit, maar ze hebben ook een andere ‘look’. Ze zien er, niet verassend, ‘mannelijker’ uit, dus gespierder en vaak met een groter hoofd. Overigens zijn de verschillen kleiner als het reutje op jonge leeftijd wordt gecastreerd. Een veel belangrijker verschil treedt op wanneer de teefjes geslachtsrijp worden, vanaf dat moment worden ze een aantal keer per jaar ‘loops’. In deze periode willen ze gedekt worden, je kunt ze dus niet meer zomaar los laten buiten. En ze  hebben een bloedige vaginale afscheiding, wat betekent dat je ze waarschijnlijk van je tapijten en meubels wilt afhouden. Of dit ongemak al dan niet een groot probleem voor u is, is een persoonlijke kwestie. Een teef die gesteriliseerd is zal overigens niet meer loops worden,  maar een teef minimaal één keer loops laten worden wordt zeker aangeraden.

Naast fysische verschillen is er ook een verschil in karakter. Er wordt vaak gezegd dat teefjes trouwer zijn naar het baasje dan reuen, maar dit stampt waarschijnlijk nog uit de tijd dat honden vrij rondliepen. Reutjes gingen dan graag op zoek naar teefjes om te dekken. In onze huidige samenleving met gezinshonden is dit verschil er niet meer.

Er wordt gezegd dat reutjes agressiever en dominanter zijn, maar echt goede studies zijn hier niet naar gedaan. In principe moet iedere hond, of het nou ene teef is of een reu, goed gesocialiseerd worden en agressie (wat vaak voortkomt uit angst) zou dan niet moeten voorkomen.

Vaak hebben mensen van zichzelf een voorkeur of ze liever een jongens of een meisjes hond in huis maakt. Meestal is dit de juiste keuze. Misschien is wel de belangrijkste keuze die je gaat maken of je de hond laat castreren dan wel steriliseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *