Verschillen tussen een oldtimerverzekering en een reguliere verzekering

Een voertuig kan als oldtimer worden verzekerd wanneer deze ouder is dan 25 jaar. Maar wat zijn nou de verschillen tussen een oldtimerverzekering en een normale verzekering. Hieronder worden de belangrijkste verschillen besproken. Hierbij kijken wij naar een verzekering voor auto.

Gebruik en kilometrage

Het gebruik staat centraal bij de keuze tussen een oldtimerverzekering of een reguliere verzekering. Woon en werkverkeer is namelijk uitgesloten van de polis bij een oldtimerverzekering. Wil je de auto dagelijks gebruiken dan is een reguliere autoverzekering de juiste keuze. Hierbij kan je zelf aangeven hoeveel kilometers je verwacht te rijden.

Bij een oldtimerverzekering staat hobbymatig gebruik centraal. Het kilometrage is beperkt. Vaak wordt een maximaal kilometrage aangeboden van 7.500 kilometer per jaar. Wanneer de auto voor de hobby wordt gebruikt is dit meer dan voldoende.

Waardebepaling en uitkering

Het belangrijkste verschil tussen een oldtimerverzekering en een normale verzekering voor een auto is de waardebepaling. Bij een aanvullende dekking moet de waarde van het verzekerde object worden bepaald. De normale verzekering hanteert hiervoor de CAT-waarde. Dit is de oorspronkelijke cataloguswaarde. Na een schade wordt de daadwerkelijke waarde bepaald, deze wordt in geval van een totaalverlies uitgekeerd.

Bij een oldtimerverzekering is het niet reëel om een cataloguswaarde te hanteren. Daarom wordt bij een oldtimerverzekering gebruik gemaakt van de daadwerkelijke waarde. Dit is vaak de getaxeerde waarde van een voertuig. Deze waarde komt op de polis te staan en wordt ook uitgekeerd bij een totaal verlies.

Premie opbouw

Bij een normale verzekering bepalen vele factoren de premie van de verzekering. Zo wordt gekeken naar het gewicht en het vermogen van de auto. Wordt de auto aanvullende verzekerd dan kijkt de verzekeraar naar de CAT-waarde voor de waardebepaling. Tevens speelt de leeftijd, de woonplaats en de opgebouwde schadevrije jaren een grote rol bij de premie.

Een oldtimerverzekering baseert de premie op de dekking, de waarde van het voertuig (bij een aanvullende dekking) en het aantal kilometers wat per jaar wordt gereden. Hier wordt geen gebruik gemaakt van schadevrije jaren. De reden hiervoor is dat dit bij hobbymatig gebruik niet eerlijk zou zijn. Het kilometrage is al beperkt waardoor de premie standaard lager is dan bij een reguliere verzekering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *