Verschil tussen alfa- en gamma-hersengolven 

Inhoudsopgave

Er zijn 5 verschillende hersengolven: delta-golven, thèta- golven, alfa-golven, bèta-golven en gamma-golven. Alfa en gamma-hersengolven hebben zo hun eigen specifiek eigenschappen. Wat nu precies het verschil is tussen alfa- en gamma-hersengolven, dat lees je hier. 

Frequentie van de golven 

Daar waar alfa-golven zich op een frequentie bevinden van 8 tot 13 Herz, bevinden de gamma-golven zich op een frequentie van 25 tot 100 Herz. De frequentie van gamma-hersengolven ligt dus een stuk hoger dan de frequentie van alfa-golven. 

Wanneer welke frequentie? 

Op een EEG zie je vaak dat de alfa-golven in de hersenen ontstaan wanneer we net niet slapen. Dat kan zijn bijvoorbeeld net voor het naar bed gaan. Je bent rustig op de bank en er is schemerlicht, maar je slaapt nog niet. Het kan ook ontstaan als je ontspannen bent of in je boxspring inclusief ErkendMatras ligt. Het is de frequentie geschikt voor het beginnen met mediteren of een frequentie die je met meditatie verkrijgt, vanuit een net iets lagere frequentie. 

Gamma-golven zijn een stuk lastiger te zien in een EEG. De gamma-golven ontstaan in de thalamus, dat is een hersenkern, een stuk grijze stof, redelijk gecentreerd in het hoofd. Het is zowel aanwezig in de linker- als de rechterhersenhelft. Daar bewegen de gamma-golven enorm snel van de achterkant naar de voorkant van de hersenen. Gamma-golven zie je ontstaan bij high level cognitieve verwerkingsopdrachten. Heeft iemand hoge pieken in de gamma-golven? Dan wordt er geluk ervaren. De gamma-golven ontstaan ook in de REM-slaapfase.  

Wat is ideaal? 

Het is ten eerste natuurlijk afhankelijk van de gewenste toestand, welke hersengolven prettig zijn. Heb je te veel alfa-golven? Dan kun je je niet goed focussen, ook voelt het dan alsof je energieniveau laag is. Bij te weinig alfa-golven ervaar je angst en stress. Ook kan je dan moeilijk slapen. Het gaat dus om de juiste hoeveelheid. 

Ook bij te veel gamma-golven ervaar je stress. Bij de juiste hoeveelheid gamma-golven ervaar je een soort flow, je kunt dan ook makkelijk leren. Mensen met ADHD en een depressie kunnen een tekort aan Gamma-golven hebben. Gamma-golven kun je net als alfa-golven verkrijgen via meditatie. Dan heeft de meditatie wel een ander effect dan een meditatie waarin iemand alfa-golven heeft. Bij alfa-golven is er sprake van een meer ontspannen staat van zijn. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *