Verschillen tussen pluimveenetten en kippengaas

Inhoudsopgave

Op zoek naar een leuk huisdier? De laatste jaren zijn kippen ontzettend populair geworden als huisdier. Om je kippen veilig binnen een afrastering in je tuin of op je erf te houden, moet je goed kippengaas of kwalitatieve pluimveenetten aanschaffen.

Maar: wat zijn pluimveenetten precies? En zijn dit soort netten anders dan standaard kippengaas? Je kunt namelijk voor beide soorten afrastering gaan wanneer je kippen koopt. Hieronder lees je meer over beide soorten afrastering en over de verschillen tussen pluimveenetten en kippengaas.

Wat zijn pluimveenetten precies?

Pluimveenetten zijn netten gemaakt van opvallend gekleurd kunststofdraad die als een vorm van afrastering kan worden gebruikt om je pluimvee binnen een bepaald gebied te houden. Heb je bijvoorbeeld een deel van je tuin of je erf afgekaderd waar je kippen vrij rond kunnen lopen? Dan kun je daar omheen pluimveenetten plaatsen zodat je kippen niet kunnen ontsnappen en lekker vrij rond kunnen scharrelen. Deze netten zijn bedoeld voor verschillende soorten pluimvee, zoals kippen, kwartels, kalkoenen, ganzen, emoes, struisvogels en ga zo maar door.

Het grote voordeel van pluimveenetten is dat het ook wel wordt gezien als een soort alles-in-een kippennet. Je kunt deze netten namelijk eenvoudig opzetten en afbreken en is daarom ideaal voor mensen waarvan de kippen weleens verplaatst moeten worden. Daarbij kun je pluimveenetten gemakkelijk aan elkaar koppelen om een extra lang hek te maken. Hoewel het voor kippen over het algemeen niet nodig is, kun je in sommige gevallen ervoor kiezen om de pluimveenetten te elektrificeren met een schrikdraadapparaat. 

Kippengaas: wat is dat precies?

Naast pluimveenetten kun je kiezen voor kippengaas. Kippengaas heeft eigenlijk hetzelfde doel als het doel van pluimveenetten, maar de afrastering zelf zit net even anders in elkaar. Kippengaas beschikt namelijk over gaas dat over het algemeen gemaakt is van (meestal verzinkte) metaaldraden. Je kunt dit soort gaas gebruiken voor permanente afrastering voor kippen en ander pluimvee. Zo is het heel eenvoudig om er een kippenren mee te maken.  Er zijn verschillende vormen kippengaas te koop, eveneens met verschillende benamingen die afhankelijk zijn van de maaswijdte.

Kippengaas met een maaswijdte van 13 mm heet dubbeltjesgaas en kippengaas met een maaswijdte van 25 mm heet konijnengaas, kuikengaas of kwartjesgaas. Ook kun je nog kiezen voor kippengaas met een maaswijdte van 50 mm, dat het echte kippengaas genoemd wordt. Kippengaas kun je met behulp van paaltjes en wat spijkers snel en gemakkelijk opzetten. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het duurzaam is en dus lang mee kan gaan én dat het niet snel stuk gaat.

Wanneer kies je voor pluimveenetten en wanneer voor kippengaas?

Wanneer je op zoek bent naar kwalitatieve afrastering om je kippen (of ander pluimvee) binnen een bepaalde zone te houden, heb je dus de keuze voor verschillende soorten omheining. Heb je eenvoudige afrastering nodig die je meerdere keren tijdelijk of semi-permanent kunt opzetten? Dan zijn pluimveenetten de ideale keuze. Deze netten zet je met behulp van een enkele of dubbele pen in de grond. De dubbele pen heeft twee prikkers en is daardoor stabieler en handiger voor een semi-permanente omheining. Pluimveenetten kun je ook gebruiken als schrikdraad door er een schrikdraadapparaat op te zetten. Toch hoeft dit in de meeste gevallen niet wanneer je kippen hebt.

Ben je echter op zoek naar een permanente omheining die én stevig én duurzaam is? Dan is het slim om voor kippengaas te gaan. Omdat kippengaas gemaakt is van metaaldraden heb je een hele sterke afrastering die niet snel kapot kan gaan. Kippengaas is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en diverse kleuren. Daarnaast kan dit soort gaas ook goed gebruikt worden voor de omheining van andere (kleine) dieren zoals konijnen en hamsters. Kippengaas wordt zelfs gebruikt als eenvoudige bewapening van betonconstructies. Dat zul je met pluimveenetten niet zo snel zien gebeuren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *