Verschil tussen Delfts Blauw en Chinees porselein

Inhoudsopgave

Delfts Blauw vind je in menig toeristenwinkeltje en de meesten denken dan ook dat porseleinen servies een Nederlandse uitvinding is, maar niets is minder waar. Porselein kent haar oorsprong in China.

Chinees porselein en de opkomst van Delfts blauw

Chinees porselein was razend populair. Toen een langdurige burgeroorlog in China uitbrak en de aanvoer stokte, namen Delftse pottenbakkers de markt over. Zij beschilderden hun aardewerk nu met Chinese motieven en exporteerden het terug naar China. Met de tijd veranderden de motieven in Nederlandse voorstellingen zoals molens, landschappen en dieren. Vanaf het begin van de achttiende eeuw vervaardigden de Delftse vaklieden naast wit en blauw ook polychroom keramiek.

Delfts Blauw is geen porselein

Delfts Blauw is geen porselein, wellicht schrik je hier van. De term die sinds de zeventiende en achttiende eeuw afkomstig is klopt feitelijk niet. In Delft is er namelijk geen porseleinaarde verkrijgbaar als grondstof en dus kon er destijds geen porselein gemaakt worden. Delfts Blauw is gemaakt van majolica of plateel en is tinglazuur-aardewerk.

Ooit wemelde Delft van de pottenbakkerijen, maar vandaag de dag is er nog maar één over: De Porceleyne Fles.

Chinese imitatie van Delfts Blauw

Je bent er nu achter gekomen dat Delfts Blauw is geïnspireerd door het Chinese porselein. Het frappante is dat je tegenwoordig het idee kan hebben Delfts Blauw aan te schaffen, maar een imitatie uit China te bemachtigen. Het eerste wat je moet doen wanneer je een stuk Delfts Blauw in handen hebt, is het omdraaien en op de onderkant naar het merkteken kijken.

Bron: https://aronson.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *