Verschil tussen een schuimblusser en poederblusser

Wat is het verschil tussen een schuim- en een poederblusser?

Een schuim- en poederblusser vallen allebei onder de categorie brandblussers. Een apparaat om het vuur van een kleine brand mee te doven. Vaak zijn dit cilinders met blusmiddel dat onder druk staat en vervolgens kan door een opening het blusmiddel op het vuur worden gespoten. In huis ben je niet verplicht om een brandblusser te hebben, maar in veel openbare gebouwen is het noodzakelijk. Denk hierbij aan de kapper of een schoolgebouw.

Verschillende typen branden

Branden kunnen voorkomen in verschillende categorieën. Zo is een schuimblusser geschikt voor de soorten A en B. Bij klasse A branden hebben we het over het blussen van vaste stoffen, zoals hout, papier en kolen. Een klasse B-brand heeft betrekking tot vloeistofbranden zoals olie, benzine en alcohol. Een poederblusser is ook geschikt voor een A of B-brand maar kan daarnaast ook een brand bestrijden van klasse C. Dit zijn gasbranden zoals propaan, butaan of aardgas.

Je zou dus al gauw neigen naar het nemen van een poederblusser om deze ook gasbranden kan doven. Echter is het grote nadeel van poederblussers dat ze veel bijkomende schade aanrichten. Een poederblusser bestaat namelijk uit chemicaliën en zout en zout trekt vocht aan. Het poeder gaat overal tussen zitten en kunnen storingen aan apparaten en voertuigen veroorzaken. Een schuimblusser daarentegen bestaat uit water en schuim, het heeft een verkoelende werking en is niet schadelijk voor het milieu of personen die met de blusser bezig zijn. Je kan veilig blussen in de buurt van elektronica want schuim geleidt niet.

Bron: https://preventieshop.nl/brandpreventie/brandblussers/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *