Verschil tussen DGA en een eenmanszaak directeur? 

Inhoudsopgave

DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder. Ben je de eigenaar van een bedrijf? Dan ben je niet per se een DGA. Bij een eenmanszaak kun je geen directeur-grootaandeelhouder zijn en ben je 100% aansprakelijk. Hoe zit het precies en wat is dan het verschil tussen DGA en een directeur van een eenmanszaak? Dat lees je hier in de uitleg hieronder weergegeven. 

Wat is DGA 

Een DGA is directeur-grootaandeelhouder en valt in één van de volgende vier categorieën: 

Iemand die zelf geen aandelen heeft. Alleen je hebt wel bloed- of aanverwanten die samen minimaal tweederde van de aandelen bezitten. Het gaat daarbij om bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad. Onder de derde graad vallen bijvoorbeeld ook ooms en tantes. Dit noemt men een ‘familiegenootschap’. Dit is de enige manier waarop iemand zonder zelf aandelen te hebben toch directeur-grootaandeelhouder kan zijn. 

Het kan zijn dat iemand directeur-grootaandeelhouder, maar wel minder dan de helft van de aandelen bezit. Alleen kan diegene niet ontslagen kan worden. Dit kan omdat bepaald is in de statuten dat er meer dan 71% van de stemmen nodig is in een algemene vergadering voor een ontslag en dit niet behaald wordt. 

Iemand die, eventueel samen met zijn/haar of hen echtgenoot meer dan de helft van de stemmen vertegenwoordigd in algemene vergadering, op basis van een grote hoeveelheid aandelen. 

Een groep van mensen die allemaal directeur-grootaandeelhouder zijn omdat ze allemaal ongeveer evenveel aandelen hebben. Dit kunnen dus bijvoorbeeld 5 mensen zijn die elk zo’n 20% van de aandelen hebben. Dit noemt men nevengeschikte DGA’s 

Verschil 

Ben je directeur van een eenmanszaak dan ben je in tegenstelling tot en Directeur-grootaandeelhouder 100% aansprakelijk met je privévermogen. Kortom? Gaat het bedrijf failliet? Dan ga jij ook failliet. Ook is je partner financieel aansprakelijk als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Zo kun je dus ook door je partner mogelijkerwijs in de schuldhulpverlening terecht komen. 

Een directeur-grootaandeelhouder is niet zo snel aansprakelijk voor wat het bedrijf doet. Tenzij er sprake is van een persoonlijk ernstig verwijt. Wel laten banken ook een directeur-grootaandeelhouder vaak privé mee teken bij leningen. Ook het salaris van een DGA is anders. Zo moet een directeur-grootaandeelhouder minimaal een bepaald salaris ontvangen en is het minimale dga salaris 2021 vastgelegd.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *