Verschillen tussen keramiek en composiet

Inhoudsopgave

In de badkamer wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten materialen. Zo kan een wastafel bijvoorbeeld gemaakt worden van keramiek of composiet. Keramiek is een aardewerk met een glazuurlaag terwijl composiet bestaat uit een mengsel van verschillende componenten. Er bestaat ook maar 1 soort keramiek, terwijl er meerdere soorten composiet bestaan. In deze blog gaan we dieper in op de inhoud, samenstelling en gebruiksgemak van deze soorten materialen.

Keramiek

Dit badkamer materiaal is een van de meest gebruikte materialen voor wastafels. Keramiek is gebakken aardewerk met een glazuurlaag eroverheen. Het aardewerk is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en de afwerking van de toplaag zorgt ervoor dat hij sterk is. Deze sterke toplaag is krasvrij en beschermd het aardewerk tegen chemische schoonmaakmiddelen. Je kunt hierdoor keramieken wastafels schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen. Ze zijn hierdoor gemakkelijk schoon te houden en hebben ook een lange levensduur. Doordat ze een lange levensduur hebben wordt voor wastafels vaak gekozen voor keramiek. Het is namelijk een verantwoorde keuze.

Composiet

Composiet is een mengsel van verschillende componenten. Bij wastafels is het meestal een combinatie van mineraalpoeder en polyesterhars. Door deze combinatie is composiet gemakkelijk te vormen waardoor je mooie vormen en strakke lijnen kan maken. Composiet is bovendien beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Composiet is, in tegenstelling tot keramiek, een stuk gevoeliger voor chemische schoonmaakmiddelen. Daarom moet je nooit agressieve middelen gebruiken bij het schoonmaken van deze soorten wastafels.

Verschillende soorten composiet

Wastafels van composiet zijn te vinden in verschillende vormen. Zo heb je solid surface die ontzettend populair is door zijn gladde structuur. Solid surface wordt in een mal gegoten waardoor je hele dunne wanden kan maken en je wastafels een luxe uitstraling kunt geven. Bovendien zijn wastafels van solid surface warmte vasthoudend en bestand tegen een stootje. Kijk wel uit met agressieve schoonmaakmiddelen, daar kunnen ze niet goed tegen.

Polystone is een andere vorm van composiet. Polystone is een combinatie van gemalen steen en vloeibare kunsthars. Deze kunsthars wordt gekozen omdat het goedkoper is dan natuurlijk hars. Het materiaal wordt na het mengen gegoten in een rubberen vorm en daarna geschuurd tot het gewenste resultaat.

Er bestaat ook mineral stone. Dit bestaat voornamelijk uit polyesterhars en wordt gemengd met calciumcarbonaat. Hierdoor komen er geen natuurlijke mineralen bij aan te pas. Dit is wel het geval bij andere soorten composiet. Hierdoor is mineral stone wel een duurzaam soort composiet dat bestand is tegen vuil en krassen. Als er toch krassen op komen, zijn deze weg te poetsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *