Verschillen tussen graniet en marmer

Graniet en marmer zijn twee populaire soorten natuursteen. De soorten kenmerken zich door het ruwe en onbewerkte uiterlijk. Beide stenen zijn miljoenen jaren geleden gevormd onder extreme omstandigheden in de korst van de aarde. Dit zijn echter de enige overeenkomsten tussen de twee soorten natuursteen. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen graniet en marmer?

Natuursteen graniet

De belangrijkste componenten van graniet bestaan uit mica, veldspaat en kwarts. Dit zijn harde materialen waardoor graniet bestaat uit stevig materiaal. Door deze opbouw is graniet een erg duurzaam materiaal om bijvoorbeeld te gebruiken als keukenblad. Het is namelijk bestand tegen hitte, krassen en harde stoten. Dit is dan ook de reden dat een graniet keukenblad erg populair is, het gaat namelijk jaren mee. Daarnaast is een graniet keukenblad praktisch, want het is eenvoudig schoon te vegen met een doek. Graniet geeft een natuurlijk en uniek uiterlijk aan iedere keuken, badkamer of andere gewenste ruimte.

Natuursteen marmer

Marmer bestaat voornamelijk uit kalk. Kalk is een relatief zacht materiaal. Door de samenstelling is marmer een stuk kwetsbaarder dan graniet. Dit maakt marmer minder geschikt om te gebruiken als bijvoorbeeld een keukenblad. Daarnaast vergt marmer een stuk meer onderhoud, omdat vloeistoffen gemakkelijker in het materiaal trekken. Hierdoor zult u sneller last hebben van vlekken. Als mensen toch voor een marmer keukenblad gaan, is het aan te raden om het materiaal één keer per maand speciaal te reinigen. Dit zorgt er namelijk voor dat er langer genoten kan worden van het marmeren keukenblad. Het is belangrijk dat marmer op de juiste manier bewerkt, gebruikt en onderhouden wordt.

Graniet mozaiek binnen het interieur

Een groot voordeel van graniet, is dat het verschillende doeleinden kent. Zo kan het bijvoorbeeld als mozaiek binnen het interieur worden gebruikt. Door de samenstelling is het een stevig materiaal dat bestand is tegen slijtage. Granieten mozaiek tegels geven het interieur een unieke en frisse uitstraling. Met mozaiek valt eindeloos te combineren, omdat er allerlei verschillende kleuren en soorten verkrijgbaar zijn. Met marmer zijn er ook meer mogelijkheden, maar het is erg kwetsbaar materiaal. Daarom wordt het niet aanbevolen om marmer als decoratie binnen het interieur te gebruiken. Het kan namelijk niet tegen krassen of stoten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *