Verschillen tussen koppel en vermogen

Veel autotermen kunnen nog wel eens door elkaar gehaald worden. Dat is ook niet raar, aangezien een auto over veel technische snufjes beschikt. Zo is er ook vaak een verwarring tussen de woorden koppel en vermogen. Maar wat zijn nu de overeenkomsten en verschillen tussen koppel en vermogen? Blijf dan verder lezen en je zult er snel achter komen.

Wat is het koppel?

Elke auto beschikt over een bepaald koppel. Het koppel geeft aan hoeveel kracht een motor bij een bepaald toerental voortbrengt. Bij dit bepaalde toerental leveren auto’s het maximale aan koppel. Het koppel is dan ook een belangrijk gegeven voor het trekken van aanhangers en campers. Om het koppel te berekenen kun je een natuurkundige formule erop los laten. Koppel is namelijk kracht maal arm. Het koppel wordt dan ook uitgedrukt in Newtonmeters (Nm).

Ook hoor je vaak mensen het woord draaimoment gebruiken voor het woord koppel. Het koppel is dus de kracht van de motor. Deze geeft dan de mogelijkheid aan de krukas om te gaan draaien. Natuurlijk hangt dit wel af van de lengte van de arm van de krukas, maar ook van de ontbrandingskracht.

Wat is het vermogen?

Veel mensen denken dat vermogen de kracht zelf is van een motor. Het vermogen is echter een waarde. De waarde bepaalt hoe snel het werk geleverd kan worden. De zogenaamde arbeid wordt het ook wel eens genoemd. De snelheid waarmee je reist, wordt bepaald door het vermogen. En is dus ook afhankelijk van de motorinhoud. Het vermogen hangt ook af van het koppel. Oftewel het vermogen wordt bepaald door de kracht en het toerental van de motor van de auto. Het vermogen wordt aangegeven in Paardenkracht (Pk). Het vermogen bereken je door de kracht maal arm maal toerental in te vullen.

Het daadwerkelijke verschil

Een hoge koppel betekent niet automatisch een hoog vermogen. De draaiende kracht die door de motor wordt opgewekt is het koppel. Het vermogen geeft aan hoeveel werk er door de motor kan worden verricht door het koppel in een bepaalde tijd. Dus hoe meer koppel je hebt, hoe sneller het vermogen verplaatst kan worden.

Ben je geïnteresseerd geworden in auto’s en de technische kant ervan, of was je dit al? Leer dan nu meer over auto’s en het autorijden bij rijschool Eindhoven. Bij rijschool Eindhoven leer je om veilig in een auto te rijden, maar daarnaast leer je ook wat er zich onder de motorkap afspeelt. Met een paar rijlessen in Eindhoven weet jij al snel meer!