Verschillen tussen katoen en wol

Inhoudsopgave

Tegenwoordig zijn mensen steeds meer bezig met de verschillende soorten stoffen. Dat kan komen doordat ze bijvoorbeeld veganistisch zijn, en daardoor geen dierlijke producten willen gebruiken. Maar ook kan allergie een rol spelen. Mocht het zo zijn dat de vele verschillende stoffen een beetje verwarrend werken. Dan zal deze blog het duidelijker voor je maken. Hieronder wordt namelijk het verschil uitgelegd tussen katoen én wol. Twee veel gebruikte stoffen over de gehele wereld.

Wol

Wol bestaat uit dunne, zachte haren die komen van de vacht van een aantal dieren. Mensen gebruiken voornamelijk het wol dat afkomstig is van schapen. Daarmee wordt kleding gemaakt, maar ook dekens en vele andere producten. Tegenwoordig wordt wol voornamelijk geproduceerd in het buitenland, om precies te zijn in China, Australië en Nieuw-Zeeland. Wol heeft een onderscheidende factor ten opzichte van andere stoffen, doordat het schubben heeft blijven takjes en verschillende zaden erin plakken. Hierdoor is het schaap er volledig door beschermd. Wol is gekroesd, het heeft namelijk maar liefst 20 bochten per drie centimeter. Hierdoor houdt het ook lucht vast, waardoor mensen ook wol gebruiken als warmte-isolatie. Daarom zijn veel truien die gedragen worden in de winter, ook gemaakt van wol. Zo ook bijvoorbeeld de kersttruien.

Katoen

Katoen is een zeer zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid – ook wel epidermis genoemd – van de zaden van de katoenplant groeit. Die vezels zullen daarna tot dragen gesponnen worden, en later zo zacht gemaakt, om het als luchtdoorlatend textiel te kunnen gebruiken. Wel hebben alle termen binnen het onderwerp textiel, zoals textielvezels als nog aangeduid als katoen. Het creëren van een katoen stof is absoluut niet gemakkelijk. Mede doordat de plant zeer afhankelijk van het klimaat is. Zo kan het alleen groeien binnen een tropisch klimaat. Daarnaast is de groeiperiode ook ontzettend lang, ongeveer 170 dagen duurt het. Mocht het klimaat mee zitten zul je pas na 70 dagen de eerste knopvormingen kunnen waarnemen.

Het verschil

Het grootste verschil is gemakkelijk zichtbaar, dat is namelijk dat wol een dierlijk product is. Terwijl katoen juist gemaakt wordt door middel van de katoenplant. Daarnaast kan wol geproduceerd worden over de gehele wereld, waarbij dat met katoen alleen kan in de tropische landen. Ook groeit wol veel sneller én is het een beter isolerende stof. Wel kan wol voor veel mensen als kriebelig voelen, waardoor ze het bijvoorbeeld niet als stof willen in hun kleding of dekbed. Van katoen zijn meerdere soorten, om precies te zijn vier. Hierbij wordt één soort wel het meeste gebruikt, 90 procent van de wol productie komt van die plant. Bij wol is het allemaal hetzelfde, elke schaap vormt dezelfde soort wol.

Lees ook onze blog over het verschil tussen wol en kasjmier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *