Het verschil tussen een fixed en een growth mindset

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende mindsets op deze wereld. Twee daarvan zijn fixed en growth mindset. Deze twee hebben enkele duidelijke verschillen. Zo is de één vaststaand en de ander ingericht op groei. Lijkt jou dit interessant en wil je hier graag wat meer over weten? Dan nodigen wij jou uit om onderstaand artikel door te lezen.

Wat is een fixed mindset

Een andere benaming voor fixed mindset is vaststaande mindset. Hier wordt ervan uit gegaan dat intelligentie vast staat. Een persoon met een fixed mindset wil graag slim overkomen en vermijdt hierbij uitdagingen om fouten te voorkomen.

Mensen met een fixed mindset zoeken veel bevestiging. Dit gebeurt zowel in hun persoonlijkheid, karakter als hun intelligentie. De allergrootste angst van mensen met een fixed mindset is falen. Het heeft bij hen geen zin om inspanningen te doen, want ze geloven dat je talent in je hebt of niet.

Je zult een persoon met een fixed mindset niet snel horen over leren. Negatieve feedback wordt daarom ook genegeerd omdat kritiek overkomt als een bedreiging. Het succes van anderen wordt ook als een bedreiging gezien.

Een fixed mindset heeft als gevolg dat de personen zich niet echt ontwikkelen en daardoor minder bereiken dan mogelijk is.

Wat is een growth mindset

Een andere benaming voor growth mindset is een mindset die ingericht is op groei. Hier wordt geloofd dat intelligentie ontwikkelbaar is. Een persoon met een growth mindset gelooft dat zijn of haar ontwikkeling geen grenzen kent. Het is een professionele houding waar bij hij of zij overtuigd is dat alles geleerd kan worden, zolang er aandacht en tijd aan wordt besteed. Met deze mentaliteit halen personen met een growth mindset het beste uit hunzelf en hun carrière.

De growth mindset is wetenschappelijk bewezen. Een grondlegger hiervan is hoogleraar psychologie Carol Dweck. Zij ontdekte dat jouw kijk op je eigen soft skills en talenten het grootste deel van de groei hiervan bepaald.

Hoe herken je een fixed mindset?

Er zijn 4 onderwerpen die je na kunt gaan om een fixed mindset te herkennen;

  1. Focus

De focus bij een fixed mindset ligt op het eindresultaat. Er wordt geen risico gemaakt, want dan wordt de kans op fouten groter.

  1. Maakbaarheid
    Je hebt nu eenmaal sterktes en zwaktes. Er wordt geen uitdaging aangegaan, want er wordt gedacht dat dit niks gaat brengen.
  2. Feedback

Feedback wordt ervaren als een persoonlijke aanval.

  1. Volharding

Als iemand denkt dat iets niks voor hem/haar is, zal hij of zij het ook niet doen. Volhouden maakt volgens hen geen verschil.

Hoe herken je een growth mindset?

Hierbij gelden dezelfde 4 onderwerpen, maar ze zijn anders beschreven.

  1. Focus

Mensen met een growth mindset leggen de focus op leren en elke dag vooruitgang hebben. Een fout maken biedt een kans om meer te leren.

  1. Maakbaarheid

Als iemand een growth mindset heeft, gelooft hij of zij erin dat skills er zijn om je te ontwikkelen. Een uitdaging biedt een kans tot groei.

  1. Feedback

Iemand met een growth mindset ziet feedback als positief, waardevol en noodzakelijk.

  1. Volharding

Volharding wordt gezien als hét middel tot succes. Wanneer je jezelf inspant breng je jezelf verder in het leven.

Kortom; er zijn verschillende mindsets die een persoon kan hebben. Het is belangrijk om er bewust van te zijn welke mindset jij en andere personen hebben. Het beste is uiteraard om richting een growth mindset te werken, maar het is ook goed om van allebei de verschillende mindsets een beetje te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *