Verschil tussen een vlinder en een mot

Inhoudsopgave

Vlinders worden vaak gezien als prachtige insecten die met prachtige kleurtjes vrolijk de zomer door vliegen. Motten worden juist gezien als viezere insecten die ’s avonds uw raam binnen vliegen en bij uw lamp gaan hangen. Toch denken veel mensen dat vlinders en motten hetzelfde zijn en dat er weinig verschil tussen de twee insecten zit. Toch is dit echt niet waar en zijn motten en vlinders wel degelijk erg verschillend. Lees verder om achter de precieze verschillen te komen.

Vlinder

De meeste vlinders vliegen vaak overdag rond en zijn ’s avonds inactief. Toch is dit niet waar voor alle vlindersoorten, er zijn zat vlinders die zowel ’s avonds als overdag actief zijn. Nachtvlinders zijn bijvoorbeeld erg veel voorkomend en hebben een scherp zicht ’s nachts. Vlinders zijn over het algemeen slanker gebouwd en hebben opvallendere kleuren. Vlinders zijn misschien erg kleurrijk, maar ze kunnen makkelijk hun kleurrijke vleugels verbergen door deze in te trekken als camouflage.

Mot

Een mot wordt vaak gezien als ongedierte. Motten hebben een veel kleiner en dikker lichaam dan een vlinder. Ook zijn motten vaak lichtelijk behaard en hebben zij een erg goed zicht in de nacht. Motten worden vaak met ongedierte zoals de eikenprocessierups vlinder vergeleken. In tegenstelling tot de eikenprocessierups vlinder zijn motten wel een stuk minder vervelend om in uw achtertuin te hebben. Motten kunnen in tegenstelling tot vlinders wel erg vervelend zijn om in uw tuinhuis te hebben aangezien het wel kan gebeuren dat ze langzaam het hout van uw tuinhuis vernielen. Ook zijn motten over het algemeen erg behaard waardoor ze erg goede grip op muren en andere hellingen hebben. Toch is de eikenprocessierups vlinder de meest befaamde mot aangezien zij voor de meeste schade zorgen in Nederland.

Overeenkomsten

Toch horen bijna alle motten wel bij de zogenoemde vlinder familie. De verschillen zitten zich dus in het feit dat motten vooral als ongedierte worden gezien en dat zijn vlinders niet. Verder zijn motten kleiner en hariger gebouwd en vlinders zijn juist langer en smaller gebouwd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *