Verschil tussen seksuele- intimidatie en misbruik

Inhoudsopgave

Het is tegenwoordig een belangrijk en relatief actueel onderwerp: seksueel misbruik of intimidatie. Een hele boel mensen komen langzaam naar voor met hun eigen verhaal en proberen op deze manier het taboe te verbreken. Voor slachtoffers is het ervaren van seksueel misbruik of intimidatie al een enorme lijdensweg en het kost dan vaak ook veel moeite om hier over te praten. Vaak worden de slachtoffers niet geloofd, wordt het verhaal in twijfel getrokken, of wordt het simpelweg in de doofpot gestopt. Deze feiten dragen ook nog eens bij dat iemand die trauma’s heeft opgelopen van seksuele intimatie of misbruik, niet meteen met zijn of haar verhaal naar buiten durft te komen. Ze schamen zich om erover te praten. Ben je benieuwd naar het verschil tussen seksuele intimidatie en misbruik? Lees dan verder.

Seksuele intimidatie

Bij seksuele intimidatie gaat het vaak om intimidatie die verbaal is en niet zozeer fysiek. Denk hierbij aan opmerkingen die je krijgt van iemand, of berichtjes op je telefoon, e-mails, sociale media. Seksuele intimidatie kan ook non-verbaal zijn. Voorbeelden hiervan zijn iemand die jou bijvoorbeeld langdurig aanstaart, iemand die jou nafluit, of gewoon simpelweg ongevraagd gedrag vertonen, waar jij je niet prettig bij voelt. Zoals aangegeven is seksuele intimidatie in de meeste gevallen niet fysiek. Intimidatie is dan ook moeilijker om te behandelen met bijvoorbeeld de politie. Probeer toch voor jezelf op te komen en duidelijk te zijn wanneer je niet gediend bent van iemands gedrag.

Seksueel misbruik

Bij seksueel misbruik gaat het wel om het fysieke contact. Wanner we het hebben over seksueel misbruik, hebben we het niet over penetratie. Seksueel misbruik is eigenlijk dat een persoon een seksuele opdracht opgelegd krijgt van een ander, zonder dat hier consent voor gegeven is. Een voorbeeld hiervan is dat het slachtoffer wordt gedwongen om een intiem lichaamsdeel aan te raken, of dat het slachtoffer zelf wordt betast zonder hier toestemming voor te geven, of in het ergste geval zelfs niet in staat is om toestemming te geven of te weigeren. De gevolgen van seksueel misbruik kunnen heel veel impact hebben op het slachtoffer.

Mocht jij iemand zijn of kennen die te maken heeft gehad met seksuele intimidatie of seksueel misbruik? Neem dan contact op met Het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Je kan hier 24/7 anoniem terecht. Bel het gratis telefoonnummer 0800-0188. Wanneer je binnen 7 dagen na aanranding, verkrachting of andere vormen van seksueel geweld hebt ervaren, dan krijg je door het CSG een casemanager aangewezen. Op deze manier zullen ze jou verder helpen in het proces.
Bel je na deze periode dan kan je altijd terecht voor vragen of hulp. Het CSG staat in ieder geval altijd voor je klaar.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *