Verschillen tussen grof huisvuil en restafval 

Inhoudsopgave

Sommige mensen halen de termen grof huisvuil en restafval door elkaar heen. Er zijn echter wel grote verschillen tussen beide vormen van afval. Een belangrijk verschil daarbij is dat het ene in de grijze container aan de straat kan worden gezet en het andere ingeleverd moet worden bij een milieustraat. Daarnaast is er ook onder andere mogelijk een verschil in de kosten. Hier lees je over de verschillen tussen grof huisvuil en restafval. 

Naar de stort of in de container thuis? 

Een groot verschil is dat grof huisvuil naar de milieustraat moet worden gebracht. Vroeger had men het daarbij ook wel over de stort. Tegenwoordig noemt men het naast milieustraat ook wel eens milieustation, afvalstraat, recyclagepark, ecowerf, afvalbrengstation, afvalinzamelstation of stortbordesgenoemd. Vroeger noemde men dit ook wel eens ‘de stort’. 

Restafval moet in de grijze container die wekelijks of tweewekelijks wordt geledigd door een afvalverwerkingsbedrijf. Soms, vaak bij flats, hebben de inwoners geen containers, maar kunnen ze de restafval kwijt in een nabijgelegen, vaak ondergrondse, container. Die container gaat dan open met de zogenaamde milieupas. 

Soort afval 

Bij het grof huisvuil afval gaat het om grote stukken afval vanuit een huishouding die niet in de grijze container of in de afvalzak passen. Het gaat dan om bijvoorbeeld: een kapotte matras, kapotte meubels, plastic speelgoed of bijvoorbeeld kapotte kunststof tuinmeubels. Heb je veel grof huisvuil? Dan kun je bijvoorbeeld een container huren in Goes. 

Bij het restafval gaat het om al het klein huishoudelijk afval dat niet bij het plastic, oud papier of groen afval hoort. Tenminste, dit is afhankelijk van de gemeente. Bij sommige plekken moet groen afval gescheiden worden van het grijs afval. Maar in sommige gemeentes ook niet. Wist je trouwens dat kattenbakvulling en luiers bij het restafval horen?  

Kosten 

Over het algemeen kost restafval altijd geld. Hiervoor moet je aan je gemeente een bedrag aan afvalstoffenheffing betalen. In sommige gemeentes is dit op basis van hoeveel afval je stort. Bij grof huisvuil mag je in sommige gemeentes per jaar een x aantal kg gratis storten bij een milieustraat. Bij andere gemeentes is het zo dat je daarover moet betalen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *