Verschil tussen FCL en LCL

Inhoudsopgave

FCL en LCL zijn termen die veel gebruikt worden in onder andere de logistiek, scheepvaart, importhandel en handel met internationale bedrijven. Om erachter te komen wat de verschillen tussen deze twee termen zijn, is het belangrijk om te weten wat de termen inhouden. Dit zijn overigens geen termen waar je mee te maken krijgt als je een container wilt huren in Tilburg. Deze termen zijn veelal gebruikt in de industrie.

FCL

FCL staat voor ‘full container load’, wat ‘volledige container lading’ betekent. Dit hoeft niet te betekenen dat de zending een hele container vult. Het is een verzendmodus waarbij slechts één of een deel van een zending in een container wordt opgenomen. Dat wil zeggen dat er geen twee verschillende zendingen in een container aanwezig zijn.

Door te kiezen voor deze verzendmethode, in plaats van LCL, is omdat het vaak sneller onderweg is en sneller is aangekomen. Daarnaast worden er ook geen zendingen gemengd, waardoor er geen fouten kunnen gebeuren. De container blijft gesloten tot aankomst op de bestelling. Als het verzendvolume 75% van de kleinste container in beslag neemt, dan kan het zelfs een goedkopere optie zijn dan LCL.

LCL

LCL betekent ‘less than container load’ en houdt in dat er ‘minder dan een containerlading’ wordt verzonden. Dit houdt in dat de zending geen hele container vult, en wordt aangevuld met andere zendingen. Deze verzendmodus kan duurder zijn dan FCL, hier vergissen mensen zich wel eens in. Neem dus contact op met een expediteur en vraag offertes aan.

Welke methode kies je?

Als jij producten moet verzenden of ontvangen zul je een keuze moeten maken uit deze twee begrippen. Het is belangrijk om een aantal vragen te stellen voordat deze beslissing genomen wordt:

  • Hoe snel moet de levering aankomen?
    Als de levering snel moet aankomen is de beste optie FCL. Dit is namelijk de snelste.
  • Wat voor goederen zijn het?
    Als het gevaarlijke goederen zijn is het ook het beste om FCL te gebruiken, dan blijft alles in een afgesloten container.
  • Heb je slechts een aantal pallets?
    Bij een kleine zending is de beste optie LCL, dit zal namelijk goedkoper zijn in dit geval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *