Verschillen tussen buiten en binnen muurisolatie

Inhoudsopgave

Het isoleren van een woning kan een heel karwei zijn als je bedenkt wat je allemaal kunt of zelfs moet isoleren om geen warmteverlies te krijgen in de woning. Hierbij zijn verschillende ruimtes van de woning te isoleren, maar het zijn met name de muren die het meeste werk nodig hebben. En vooral als je geen spouwmuur hebt. Hoe ga je dan de muren zonder spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de meest gebruikte manieren om een woning te isoleren om warmteverlies tegen te gaan. Door niet geïsoleerde gaat tot wel 30% van de warmte in huis verloren. Bij Isolatie-Info.nl vind je alles wat je moeten weten over spouwmuurisolatie.

Een spouwmuur is waar de isolatie daadwerkelijk plaatsvindt als het gaat om muurisolatie. De spouw is een lege ruimte tussen de binnen en buiten muur. Zo worden de meeste huizen wel gebouwd en worden ze al direct gevuld met isolatiemateriaal. Helaas geldt dat niet voor oudere woningen en al helemaal niet voor woningen die gebouwd zijn voor 1930.

Door het ontbreken van een spouwmuur sta je dus voor het dilemma hoe de muren dan wel te isoleren. Hierbij kun je kiezen uit binnenmuurisolatie of buitenmuur isolatie. Het gaat erom dat één van de zijden van de muur van isolatie wordt voorzien. We leggen het verschil hier uit.

Binnenmuur isolatie

Wanneer je kies voor binnenmuurisolatie is er veel wat je zelf kunt ondernemen om deze van isolatie te voorzien. Binnenmuur isolatie houdt eigenlijk in dat je zelf een spouw gaat maken door de muur van de binnenkant te voorzien van een tweede laag muur waardoor een spouw ontstaat die je isoleert.

De meest gekozen manier van binnenmuur isolatie is door een houten frame te maken en deze tegen de binnenmuur aan te zetten en vervolgens te vullen met isolatiemateriaal (meestal glaswol dekens). Vervolgens dek je het framewerk af met een dunne muur die je maakt van bijvoorbeeld gipsplaat.

Hiermee is binnenmuurisolatie heel goed te realiseren en vallen de kosten aanzienlijk lager dan buitenmuurisolatie. Het grote nadeel is echter wel dat je hierdoor een stukje woonruimte inlevert die de extra muur in gaat nemen.

Buitenmuur isolatie

Een andere mogelijkheid is de muur te isoleren met buitenmuur isolatie. Hier wordt anders dan bij binnenmuurisolatie geen spouw gemaakt door een extra muur te bouwen die een spouw creëert. De buitenmuur wordt voorzien van een isolerende laag die direct op de buitenmuur wordt aangebracht.

De meest gekozen manier is door PIR aluminium platen op de buitenmuur te bevestigen en deze daarna met gipspleister of voegenvuller te egaliseren. Daarna voorzie je de hele muur met metselwerk om de muur volledig af te dichten dat een nieuwe laag buitenmuur vormt dat bestand is tegen alles waar een buitenmuur bestand tegen moet zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *