Verschil tussen euro 95 en 98

Inhoudsopgave

Als je regelmatig bij een tankstation komt is het je vast weleens opgevallen dat je bij benzine kunt kiezen uit euro 95 en euro 98. Ook zal het je wel zijn opgevallen dat er een prijsverschil tussen deze twee zit. Voor euro 98 betaal je namelijk meer dan voor euro 95. Hoe komt dit verschil en is euro 98 beter voor je motor? Of kun je net zo goed je centjes besparen. In deze korte blog leggen we het verschil tussen euro 95 en 98 uit!

Wat is het verschil tussen euro 95 en 98?

Zowel euro 95 als 98 bestaan uit een mix van octaan en heptaan. Bij euro 95 tank je 95 procent octaan en 5 procent heptaan, terwijl je bij euro 98, 98 procent octaan en slechts 2 procent heptaan tankt. Welke van de twee je tankt, heeft te maken met het zelfontbrandingsmechanisme van de auto. Euro 98 zal namelijk onder een aanzienlijk hogere temperatuur en druk ontvlammen dan euro 95. Het is belangrijk dat de benzine in je motor op tijd reageert met de lucht. Als dit namelijk te vroeg of te laat is kan er een vonk ontstaan en kan dit zorgen voor een vervuiling of beschadiging aan de motor.

Wanneer tank ik euro 95?

Beide brandstoffen lijken op elkaar, maar welke brandstof moet ik tanken voor mijn auto? Om hier achter te komen dien je te kijken naar de motor van je auto en het bijbehorende zelfontbrandingsmechanisme. Deze informatie kun je makkelijk achterhalen en zo kun je er ook makkelijk achter komen welke brandstof jouw motor nodig heeft. Is je motor gemaakt om te functioneren op euro 95? Dan is het ook aan te raden om euro 95 te tanken, omdat dit jou optimale prestaties garandeert. Als je het niet zeker weet is het aan te raden om je tankdop te inspecteren. Hierop staat dit vaker aangegeven. Geeft deze tankdop niet weer welk type benzine je moet tanken? Dan kun je informatie opvragen bij de fabrikant of de verkoper van het automodel.

Wanneer tank ik euro 98?

Euro 98 is over het algemeen geschikt voor oudere of sportievere auto’s, maar ook voor oudere bestelbussen kan euro 98 een betere keuze zijn. Vooral koeriers van levensmiddelen of pakketjes maken gebruik van deze soort brandstof en dat komt doordat zij vaker in oudere bestelbussen rondrijden. Maar om er zeker van te zijn raden wij je aan om te kijken naar het model auto en informatie op te zoeken over welke brandstof je nodig hebt.

Verkeerd tanken en de schade

Een keer euro 98 ipv euro 95 of vice versa, zal niet veel kunnen veroorzaken aan je auto. Echter, doe je dit regelmatig? Dan kan er schade ontstaan aan de motor of een ander deel van de auto en dat kan vervelende gevolgen hebben. Ons advies is dan ook om altijd goed op te letten welke benzine je dient te tanken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *