Verschillen tussen een elektrische auto en een benzineauto

Inhoudsopgave

Er zijn tegenwoordig steeds meer laadpalen en je ziet meer elektrische auto’s op de weg. De switch naar elektrische auto’s is dichterbij dan ooit. Maar wat zijn nou de verschillen tussen een elektrische auto en een benzineauto?

Onder de motorkap

Het grootste verschil tussen een elektrische auto en een benzineauto zit hem natuurlijk in de techniek. Bij een elektrische auto gaat er stroom vanuit de motor naar de accu. Een elektrische auto heeft geen versnellingsbak. De stroom die vanuit de accu naar de motor gaat zorgt ervoor dat twee magnetische polen van richting veranderen. Dit leidt tot bewegingsenergie. Een benzineauto heeft een verbrandingsmotor. In deze verbrandingsmotor gaat benzine. In de verbrandingsmotor zitten cilinders waar de benzine in terecht komt. Bij de benzine komt een vonkje waardoor er een kleine ontploffing ontstaat. Deze ontploffing leidt tot bewegingsenergie. Een benzineauto heeft een versnellingsbak. De bewegingsenergie gaat via de versnellingsbak naar de voorwielen toe.

Voordelen van een elektrische auto

Een van de bekendste voordelen van elektrisch rijden is natuurlijk dat dit beter is voor het milieu, maar er zitten nog veel meer voordelen aan elektrisch rijden. Omdat de motor van een elektrische auto veel minder bewegende onderdelen bevat heeft hij minder onderhoud nodig. Ook bespaar je ontzettend veel geld omdat je geen brandstof hoeft te betalen. Elektriciteit is een stuk goedkoper. Daarnaast is een elektrische auto ontzettend stil. Dit kan natuurlijk een voordeel zijn, maar is voor fietsers en voetgangers een nadeel. Zij horen jou niet aankomen.

Nadelen van een elektrische auto

Je bespaart wellicht een flinke som geld op de benzine, maar elektrische auto’s zijn in aanschaf duurder dan benzineauto’s. Op dit moment zijn er nog maar weinig elektrische auto’s tweedehands verkrijgbaar. Met een volle accu rij je gemiddeld tussen de 100 en 500 kilometer. Een gemiddelde bezinauto haalt met een volle tank ongeveer 750 kilometer. Je zal bij grotere afstanden dus tussendoor moeten stoppen om jouw accu op te laden. Elektrische laden kost tijd. Even snel tanken en door zit er bij een elektrische auto niet in.

Laadpas

Gelukkig zijn er wel steeds meer laadpalen te vinden. Bij een laadpaal kun je betalen met een laadpas. Je houdt de laadpas voor de lezer om het laden te starten. Dit herhaal je als je klaar bent met laden. Er zijn verschillende soorten laadpassen. Een laadpas kan maandelijkse kosten hebben of een starttarief per laadsessie. Natuurlijk verschillen de laadkosten per laadpas.

Hybride auto

Naast elektrische auto’s en benzineauto’s zijn er ook nog hybride auto’s. Met een hybride auto kun je zowel op elektriciteit als op brandstof rijden. Dit komt omdat een hybride auto gebruik maakt van twee soorten motoren. Een hybride auto wordt als tussenstap gezien nu de elektrische auto nog niet zo’n hoge actieradius heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *