Verschillen tussen een auto leasen en een auto kopen

Inhoudsopgave

Wanneer je besluit om een nieuwe auto aan te schaffen zijn er een aantal keuzes die je zult moeten maken. Een van deze keuzes kan de keuze zijn om een auto te gaan leasen, in plaats van er een te kopen. Maar wat zijn precies de voordelen van het leasen van een auto? En wat zijn de nadelen? In dit artikel zullen wij de verschillen tussen het leasen en het kopen van een auto voor je uiteenzetten.

Voordelen van een auto leasen

Het leasen van een auto heeft verschillende voordelen. Een van deze voordelen is dat je niet in een keer een groot bedrag hoeft neer te leggen voor een nieuwe auto. Een deel van het aankoopbedrag dat je normaal gesproken zou betalen voor een nieuwe auto zit in het geval van een leaseauto namelijk al verwerkt in het maandelijkse bedrag dat je moet gaan betalen. Hierdoor heb je meer financiële flexibiliteit en kan je jouw geld ergens anders in investeren, of gewoon sparen. Overweeg je om een auto te leasen dan is het handig om de verschillen tussen eigendom bij soorten lease te kennen.

Een tweede voordeel van het leasen van een auto is dat je minder risico loopt op hoge onderhoudskosten. Deze kosten zitten namelijk al verwerkt in jouw leasecontract en dus in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor onverwachtse kosten. Is het mogelijk om een elektrische auto te krijgen via je werk? Dan bespaar je met zakelijk elektrisch leasen vaak ook nog eens op benzine- en/of energiekosten.

Nadelen van een auto leasen

Toch zitten er ook nadelen verbonden aan het leasen van een auto. Het grootste nadeel is dat de auto die je rijdt niet van jezelf is, zelfs niet aan het einde van jouw contract. Wil je dit wel? Dan moet je de auto na het aflopen van jouw contract alsnog voor een groot bedrag afkopen.

Een ander nadeel is dat je gebonden bent aan een maximaal aantal kilometers. Deze worden vastgelegd in het contract dat je hebt met de leasemaatschappij. Rijd je meer dan de afgesproken kilometers? Dan moet je bijbetalen.

Conclusie

In vergelijking met het kopen van een auto is het leasen van een auto vaak makkelijker wanneer je geen groot bedrag aan de kant hebt liggen. Daarnaast hoef je je minder zorgen te maken over onverwachte onderhoudskosten, omdat deze al verwerkt zijn in je leasecontract. Toch kan het leasen ook nadelig zijn, vooral wanneer je meer kilometers rijdt dan op voorhand afgesproken, of wanneer je na de afloop van je contract toch besluit om de auto over te kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *