Verschil tussen IT en ICT

Inhoudsopgave

Wanneer we het hebben over IT en ICT dan lijken deze termen erg op elkaar. Wanneer je niet thuis bent in deze wereld dan zou je kunnen denken dat deze termen hetzelfde betekenen, maar dat is toch niet helemaal zo. Om voor iedereen precies duidelijk te krijgen wat de begrippen betekenen is ook nog een hele opgave. Dit komt omdat deze op grote schaal worden gebruikt en ook nog eens in zeer uiteenlopende toepassingsgebieden. Ben je benieuwd naar het verschil tussen IT en ICT? In dit artikel leggen we het aan je uit.

 

IT

IT staat voor informatietechnologie. Informatietechnologie houdt zich voor het grootste deel bezig met methoden en hulpmiddelen die worden gebruikt bij het verzamelen, verwerken en delen van informatie. Met methoden wordt er uitgegaan van architectuur, netwerken of ondersteunende systemen. Met hulpmiddelen wordt er uitgegaan van apparaten zoals smartphone, tablets en computers. De IT methode en hulpmiddelen bevatten onder meer dingen als coderingen en programmering, maar ook gegevensconversie, opslagmiddelen en systeemanalyse- en ontwerp. Dit komt erg vaak voor in een zakelijke context. IT is ook wel een subcategorie van de ICT. Je kan IT dus zien als een specifieke tak van de gehele ICT.

 

ICT

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Dit is een uitbreiding op IT. ICT heeft betrekking op alle communicatietechnologie die mensen met elkaar kan verbinden. Een baan in de ICT betekent dan ook vaak mensen met elkaar verbinden en zorgen dat alles werkt. Het betekenisveld van de ICT is veelomvattend, ICT houdt veel in. In principe houdt ICT zich bezig met het zorgen dat alles werkt. Denk hierbij aan computers, tablets en overige apparaten in een organisatie. Ook systeemupdates draaien of andere dingen die technisch onderhouden vergen op een apparaat zijn werkzaamheden waar mensen van ICT zich mee bezig houden.

 

Verschil

Je ziet al dat in IT geen C zit en in ICT wel. De C staat dus voor communicatie. Dit zorgt uiteindelijk dan ook voor het verschil in de betekenis. Heel kort gezegd verwijst IT naar de industrie die computers, netwerken en alle andere apparatuur gebruikt om de informatie te beheren. ICT kan meer gezien worden als een integratie van de technologie van informatie en communicatie. ICT verwijst dan ook naar de combinatie tussen informatietechnologie, mediatechnologie, audiotechnologie, videotechnologie en telefoon. Het is een breed begrip.

 

Werkveld

Heb je een baan in de ICT? Dan herken je het wel dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Toch wordt er in het werkveld nu steeds vaker gesproken over ICT in plaats van IT. Het is goed om te weten of de term goed wordt gebruikt. ICT zal de komende jaren blijven groeten en zal alleen nog maar meer bekendheid krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *