Verschillen tussen koffiemok en koffiekopje

Inhoudsopgave

Het kan lijken alsof de woorden “koffiekopje” en “koffiemok” door elkaar worden gebruikt. Misschien heb je het gevoel dat ze niet onderling verwisselbaar zijn, maar weet je niet precies waarom.

Koffiemokken verschillen van koffiekopjes doordat ze (meestal) groter zijn dan de breedte van hun randdiameter. Koffiekopjes daarentegen zijn vaak breder dan ze lang zijn; ze hebben ook kleinere handvatten.

De termen “koffiemok” en “koffiekopje” beschrijven dus verschillende (hoewel vergelijkbare) voorwerpen. Ze zijn ook verschillend in hun gebruik.

Koffiemok vs. koffiekopje

Zoals hierboven vermeld, zijn er een paar belangrijke verschillen tussen koffiemokken en koffiekopjes. Dit principe geldt zowel voor traditioneel gestructureerde keramische kopjes en mokken die er moderner uitzien. Hier volgt een meer uitgebreide lijst van de verschillen tussen koffiemokken en koffiekopjes:

  • Koffiekopjes zijn smal aan de basis en breder aan de rand
  • Koffiemokken zijn groter en hebben vaak rechte (of bijna rechte) zijkanten
  • In de handvatten van koffiemokken passen al je vingers; in die van kopjes niet
  • “Koffiemok” is niet vaak een beschrijving voor een ‘coffee to go’

Afmetingen en verhoudingen

De gemakkelijkste manier om een kop van een mok te onderscheiden is ook een beetje subjectief. Als algemene regel geldt dat de rand van een koffiemok geen diameter heeft die groter is dan de lengte van een zijde. Met andere woorden, als je twee dezelfde mokken hebt en je legt ze op hun kant, dan zal de mok korter zijn dan de mok die je hebt laten staan.

Koffiemokken daarentegen zijn aan de bovenkant breder dan ze hoog zijn.

Het zijn niet alleen de randen van de koffiemokken en kopjes die verschillen; hun bodems zijn ook verschillend. Een koffiemok heeft meestal een basis die ongeveer even groot is als de rand. Sommige mokken hebben een basis en rand die verschillen, maar over het algemeen is het verschil niet meer dan 2,5 cm (inch) in totaal.

Koffiekopjes hebben een basis die beduidend kleiner is dan hun rand. Zij worden gekenmerkt door de korte schuine/afgeronde zijden die door dit verschil in hun boven- en onderomtrek ontstaan. Op die manier lijken koffiekopjes vaak op kommen met handvatten.

Koffiekopjes hebben soms bodems die lijken op een voetstukje voor het kopje zelf. Hoewel beide vaak een klein randje aan de onderkant hebben, als je een zichtbaar ontwerpelement ziet dat het kopje van de tafel tilt, kijk je hoogstwaarschijnlijk naar een koffiekopje, niet naar een mok.

Handvatten bij een kopje of mok

De nieuwe koffiekoppen en -mokken maken het moeilijk om de handvatten als enige onderscheidende factor tussen de twee te laten zijn. Er zijn gewoon zoveel manieren om het handvat van een mok te ontwerpen dat het moeilijk kan zijn om er een duidelijk onderscheid tussen te maken. Zo kan je mokken bedrukken in de stijl die bij jou of je bedrijf past. In het algemeen echter kan je jouw wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink in de ruimte tussen een mok en het handvat laten passen, maar niet bij koffiekopjes.

In plaats van je hand in de ruimte tussen de mok en het handvat te laten glijden, til je een kopje meestal op met een paar vingers of door met je duim en vingers zachtjes in het handvat te knijpen.

Er zijn dus kleine technische verschillen tussen koffiemokken en koffiekopjes. Het kan nuttig zijn om deze verschillen te leren kennen, omdat koffiemokken en koffiekopjes doorgaans verschillende doeleinden dienen als je de traditionele koffiecultuur volgt. Natuurlijk, ze dragen allebei koffie, maar welke koffiedranken er vaak in zitten verschilt.

Type drank

Traditioneel serveer je dranken op basis van espresso in koffiekopjes. Dat komt omdat koffiekopjes, net als op espresso gebaseerde dranken, doorgaans kleiner zijn dan druppel-/perskoffiedranken. Omdat espresso zo klein en geconcentreerd is, heb je geen grote mok nodig om de hele drank in te doen. In de horeca worden de volgende dranken geserveerd in een koffiekopje:

  • Cappuccino
  • Macchiato (espresso met melkschuim) (grote variant is de latte macchiato)
  • Con Panna (espresso met (slag)room

Terwijl koffiekopjes meestal worden gebruikt voor dranken op espressobasis, zijn koffiemokken het meest geschikt voor dranken op basis van koffie. Alles wat druppel- of perskoffie vereist, moet in een koffiemok. Ze hebben meer ruimte voor grotere porties koffie (die je dezelfde hoeveelheid cafeïne geven als de kleinere drankjes op espressobasis die in koffiekopjes passen.

Grotere, meer exotische koffiedranken zoals een latte macchiato of een hip koffiedrankje bij een koffiebar, die vooral veel melk bevatten worden vaak in een lang glas geserveerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *