Verschillen tussen airconditioning en ventilatie

Inhoudsopgave

Waarin verschillen airconditioning en ventilatiesystemen van elkaar en in welke situatie is het ene of het andere systeem handig om te gebruiken? In dit artikel gaan we de diepte in en geven we je antwoord op deze vragen.

Airconditioning en ventilatie

Ventilatie betekent simpelweg dat de gebruikte en “vuile” binnenlucht wordt verwijderd en vervangen door nieuwe, frisse en zuurstofrijke lucht. Ventilatie maakt het voor ons bewoners gemakkelijker om te zijn en te ademen. Airconditioning met een afzonderlijke unit daarentegen betekent dat de binnenlucht wordt gerecycleerd en dat de eigenschappen ervan worden veranderd, bv. door ze af te koelen of vocht te onttrekken. Airconditioning brengt geen nieuwe lucht in het appartement.

Als je ‘s-ochtends wakker wordt in een bezweet bed, kan een luchtkoeler of de koelfunctie van een lucht/lucht-warmtepomp u een comfortabeler gevoel geven. Een lucht-lucht warmtepomp helpt ook bij het verwarmen van het gebouw in koudere maanden. Ventilatie daarentegen houdt de lucht altijd fris en aangenaam om in te ademen – ongeacht het seizoen. Het koelvermogen is echter beperkt. Technisch gezien kunnen ventilatie en airconditioning worden uitgevoerd door middel van één of volledig gescheiden units.

Airconditioning brengt geen nieuwe lucht in de binnenruimte

Airconditioning kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd door middel van een lucht/lucht-warmtepomp die aan de muur is bevestigd, een draagbare airconditioningseenheid, een ventilatorconvector of een koelbalk. Deze apparaten recycleren de binnenlucht en wijzigen de eigenschappen ervan door afkoeling en verwijdering van vocht, maar zij vervangen de lucht niet. De verwerkte lucht is dus altijd dezelfde, alleen de kwaliteiten veranderen. Bij het koelen condenseert het apparaat water uit de gerecycleerde binnenlucht, waardoor vocht uit de lucht wordt verwijderd. Dit is zelfs nog belangrijker voor het wooncomfort dan koelen, omdat vocht onaangenaam aanvoelt op de huid – net als zweten. Niemand wil de hele tijd zweten.

Omdat airconditioners de lucht recyclen, halen ze de geuren die met het dagelijks leven te maken hebben, niet uit de lucht. Deze geuren worden bijvoorbeeld veroorzaakt door koken, ademhalen en het wassen van kleding. Een lucht-lucht warmtepomp helpt weliswaar het gebouw in koelere maanden te verwarmen, maar kan de door douchen en sauna veroorzaakte vochtbelasting niet verminderen – zelfs niet bij gebruik voor verwarming.

Airconditioning kan worden geïmplementeerd door middel van een afzonderlijke unit of het kan worden geïntegreerd in het ventilatiesysteem van het gebouw. Een in het luchttoevoerkanaal van het ventilatiesysteem geïnstalleerde kanaalradiator koelt de binnenstromende lucht in het appartement af en onttrekt er de vochtigheid aan, waardoor het gemakkelijker wordt om te gaan met warm en vochtig weer. Zo kan bijvoorbeeld de koude vloeistof van het geothermische warmtecollectiekring als koelmiddel worden gebruikt.

Ventilatie vervangt binnenlucht door buitenlucht

Ventilatie komt van het Latijnse ventilationem dat “blootstellen aan de lucht” betekent. Gebruikte binnenlucht wordt verwijderd en vervangen door nieuwe en frisse lucht. Een mechanisch ventilatiesysteem wordt meestal ontworpen en geïmplementeerd bij de bouw van het huis of in verband met renovaties. De ventilatiebuizen worden in de structuren geïnstalleerd en de ventilatie-eenheid in een technische ruimte, de badkamer of op een andere geschikte plaats.

Ventilatie verwijdert onzuiverheden uit de binnenlucht die worden veroorzaakt door het dagelijkse leven, zoals kookluchtjes en vocht veroorzaakt door baden en het wassen van kleren. Tegelijkertijd worden emissies verwijderd die worden veroorzaakt door bouw- en binnenhuisdecoratiematerialen. Ventilatie is niet alleen noodzakelijk voor het welzijn van de bewoners en voor het behoud van de structuren van het gebouw, maar draagt ook bij tot het wooncomfort.

Moderne mechanische ventilatie, met bijvoorbeeld een WTW systeem en speciale WTW filters, wint de warmte van de afgezogen lucht terug en gebruikt deze om de verse lucht te verwarmen die in het appartement wordt geblazen. Dit is slim vanuit het oogpunt van energie-efficiëntie. Het verwarmen van de toevoerlucht voorkomt onaangename tocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *