Verschillen tussen decanteren en karafferen

Inhoudsopgave

Drink je zo nu en dan een glas wijn en heb je verder niet echt verstand van of interesse in allerlei termen die met wijn te maken hebben? Helemaal goed. Als je van wijn houdt en echt een liefhebber bent, dan zeggen de volgende termen je zeer waarschijnlijk wèl iets. Karafferen en decanteren zijn twee begrippen die hetzelfde betekenen, namelijk het overschenken van een fles wijn in een karaf. Maar wat nu het verschil is tussen deze twee begrippen, dat leggen we je uit in dit artikel. Je kunt je wijn sowieso goed op temperatuur houden in een inbouw wijnklimaatkast.

Verschil karafferen en decanteren

Karafferen

Het doel van karafferen is de wijn uitgebreid in contact te laten komen met zuurstof door deze over te schenken in een karaf. Het idee hierachter is dat de aroma’s in de wijn beter tot zijn recht komen wanneer zij in contact komen met zuurstof. Niet iedere wijn leent zich hiervoor. Het gaat vooral om de kwaliteitswijnen jonger dan 1 jaar en om wijnen waarbij de aroma’s zich nog niet goed tonen. Karafferen kan niet alleen bij rode wijn, maar het kan ook een mooi effect hebben op witte wijn. Door te karafferen kunnen de wijnen dus mooier en rijker van smaak worden. Een voorbeeld van een dergelijke witte wijn is een Bourgogne of een Riesling.

Decanteren

Decanteren heeft betrekking op de wat oudere wijnen, die wat meer gerijpt zijn en vintage ports. Bij decanteren doe je eigenlijk hetzelfde als karafferen, je schenkt het over in een karaf. Echter, het doel is niet om de wijn in contact te laten komen met zuurstof, maar om het te scheiden van het bezinksel in de fles (het depot). Het is belangrijk om de fles voordat je gaat decanteren rechtop te zetten. Het liefst een paar uur van tevoren. Dan kan het bezinksel daadwerkelijk naar de bodem van de fles zakken. Daarna kan de fles heel voorzichtig geopend worden en ook voorzichtig overgeschonken worden in een karaf. Zorg ervoor dat het depot niet in het karaf terecht komt! Ook nu komt de wijn in contact met zuurstof, wat voor oudere wijnen niet altijd goed is. Hun zeer delicate aroma’s kunnen hierdoor namelijk (deels) verloren gaan. De tannines kunnen dan afnemen en de kans bestaat dat de alcohol kan gaan overheersen. Het is dus nog een kunst op zich om te decanteren zonder daarbij de aroma’s en goede smaak van de kostbare wijn verloren te laten gaan. Als je zelf wil karafferen, neem dan wel; een goed schoon gemaakte en geurloze karaf.

Je kunt je wijnen vervolgens bewaren op de beste temperatuur in een kelder of een inbouw wijnkoelkast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *