Verschillen tussen het leasen van een elektrische auto of brandstofauto

Inhoudsopgave

Het rijden in een elektrische auto wordt voor veel mensen steeds aantrekkelijker. Een elektrische auto is rustiger, is beter voor het milieu en heeft minder onderhoud nodig. Maar is een elektrische auto ook bijvoorbeeld goedkoper wanneer je deze wil leasen? Alle verschillen tussen het leasen van een elektrische auto en een brandstofauto lees je hieronder.

Het leasen van een elektrische auto

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om in een elektrische auto rond te rijden, omdat de prijs zo hoog ligt. Dat was wellicht in het begin zo, maar tegenwoordig worden er steeds vaker goedkopere elektrische auto’s geproduceerd. Een elektrische auto lease je daarom vandaag de dag ook voor een lagere prijs dan voorheen.

Bovendien is het gehele kostenplaatje van de elektrische auto voordelig. Je rijdt in een elektrische auto voordeliger dan in een brandstofauto. Je hoeft de auto niet meer vol te gooien met brandstof, en daarnaast hoef je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting te betalen wanneer je rijdt in een volledig elektrische auto. Daarnaast heb je recht op een aantal fiscale voordelen, bijvoorbeeld de milieu-investeringsaftrek. Vooral wanneer je kiest voor financial lease: dan kun je ook nog eens de btw terugvorderen en profiteer je van aftrekbare kosten.

Onderhoud

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het onderhoud dat een elektrische auto van je vraagt. Een elektrische auto heeft namelijk lang niet zo veel onderhoud nodig als een brandstofauto, aangezien een elektrische auto uit minder onderdelen bestaat die kunnen slijten. Scheelt weer in de kosten.

Opladen

En over het opladen gesproken: om zo voordelig mogelijk uit te zijn, is het belangrijk dat je thuis de auto oplaadt. Vaak is dit goedkoper, maar dit is wel afhankelijk van jouw energiecontract en of je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt.

Het leasen van een brandstofauto

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een brandstofauto te leasen op basis van financial lease. Hierbij heb je ook recht op fiscale voordelen zoals het terugvorderen van de btw en de aftrekbare kosten. Dat is ook aantrekkelijk. Toch liggen de kosten van het leasen van een brandstofauto zo ongeveer gelijk als die van een elektrische auto. En daar bovenop komen dan nog de andere kosten die je kwijt bent aan een brandstofauto.

Onderhoud

Een brandstofauto heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig, aangezien deze meer draaiende onderdelen heeft. Wanneer je financial leaset, moet je voor deze onderhoudsbeurten zelf opdraaien.

Tanken

Bovendien ligt een gemiddelde tankbeurt een stuk hoger dan een gemiddelde laadbeurt voor een elektrische auto. Daarentegen moet je voor een elektrische auto natuurlijk wel een laadpaal aanschaffen: deze ligt ongeveer rond de 2000 euro. Wel kun je deze vaak meefinancieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *