Verschillen tussen thermisch transfer en direct thermisch printen

Inhoudsopgave

Laten we eerst eens kijken naar hun overeenkomsten: beide methoden voor het printen (afdrukken) van labels vereisen een thermische printkop, die warmte overbrengt aan het te printen labelvel. De printkop bestaat uit kleine verwarmingselementen die in en uitgeschakeld kunnen worden om precies op de juiste plekken warmte over te brengen. Op die plekken kleurt het label in.

Als gevolg daarvan kan de vrij algemene term thermische printer worden gebruikt voor zowel thermische labelprinters als thermische transferprinters, ookal werken ze net anders.

De afdrukresolutie van deze thermische printers wordt bepaald door de grootte, het aantal en de plaatsing van de verwarmingselementen, gemeten in dots per inch (dpi). Meestal 203, 300 of 600 dpi. Des te hoger het getal, des te beter de afdrukresolutie (kwaliteit) zal zijn.

Verschillend in printtechniek

Het echte verschil tussen thermisch transfer printen en direct thermisch printen zit hem in het verwarmde oppervlak van de printkop: bij thermisch transfer printen wordt een printlint op was- of harsbasis gebruikt dat bij verhitting inkt op het label overbrengt.

Direct thermisch printen daarentegen maakt gebruik van thermische labels die zwart worden waar ze direct worden verwarmd.

Hoe werkt thermische overdracht?

Bij thermisch transfer printen brengen de verwarmingselementen van de printkop op tijd warmte aan op het passerende lint, smelt het inkt van het lint op het etiket en vormt het een afbeelding op het label. Printlinten en etikettenrollen moeten zorgvuldig worden afgestemd op de specifieke toepassing waarvoor de printer gebruikt wordt. Een fabriek zal bijvoorbeeld andere eisen hebben, qua afmetingen en kwaliteit dan een horecazaak die labels wilt printen voor de houdbaarheidsetiketten in de koelcel.

Hoe werken direct thermische printers?

Bij direct thermisch printen brengen de verwarmingselementen van de printkop warmte rechtstreeks aan op het langslopende label, dat een thermische coating heeft. Door een chemische reactie, die ingezet worden door de aangebrachte warmte, verandert een deel van het label van wit naar zwart en zal je de gewenste tekst of afbeelding aangebracht zien worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *