Verschillen tussen een uitzendbureau en een detacheringsbureau

Inhoudsopgave

Bij beide worden werknemers gemakkelijk beschikbaar gesteld aan bedrijven die personeel zoeken. Het verschil zit in de werkwijze bij het uitbesteden van personeel. Voornamelijk is het contract en arbeidsrelatie waar de werknemer mee te maken krijgt. Zo heb je bij een uitzendbureau meer vrijheid dan bij een detacheringsbureau. Maar bij een detacheringsbureau krijg je betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan bij een uitzendbureau.

Het type contract

Als je via een uitzendbureau of detacheringsbureau een contract krijgt bij een werkgever, wordt het contract afgesloten met deze tussenpartij. Dit betekent dat zaken omtrent loonadministratie en werkgeversverplichtingen bij hun komt te liggen. Het bedrijf waar je gaat werken beslist wel over de hoogte van je loon en de voortgang van het contract. Het grootste verschil tussen deze 2 soorten bureaus in de inhoudelijke voorwaarden die gelden bij de contracten.

Een detacheringsbureau biedt werknemers vaker een contract aan voor een langere periode. Meestal met een duur van minimaal 1 jaar of afronding van een project waar zij het personeel voor nodig hebben. De aangeboden arbeidscontracten hebben vaak aantrekkelijke secundaire voorwaarden. Denk hier bijvoorbeeld aan het doorbetalen van loon bij ziekte.

Een uitzendbureau biedt werknemers vaker een contract aan voor onbepaalde tijd. Deze contracten vallen onder het zogeheten uitzendbeding. Dit betekent dat gedurende de eerste 78 weken van het contract de werknemer niet over secundaire arbeidsvoorwaarden beschikt. Gedurende deze periode kan een werknemer ook gemakkelijk ontslagen worden. Een uitzendbureau zoekt dan naar een andere baan voor de werknemer, maar is niet verplicht hem door te blijven betalen.

Het aanbod aan vacatures

Over het algemeen zijn ze ook beide opzoek naar andere profielen om uit te besteden. Een detacheringsbureau is vaker opzoek naar hoogopgeleiden die al werkervaring hebben. Bedrijven schakelen detacheringsbureaus in om professionele werknemers voor ze te zoeken.

Bij een uitzendbureau is over het algemeen een breder aanbod aan tijdelijke functies. Je kan meestal aan de slag zonder werkervaring, maar er zijn uitzonderingen. Bij de meeste functies aangeboden door uitzendbureaus wordt niet gevraagd om vakkennis. Bedrijven zijn opzoek naar mensen die per direct flexibel inzetbaar zijn.

Perspectief voor de werknemer

Als werknemer wil je weten wat de potentiële doorgroeimogelijkheden zijn. Bij een detacheringsbureau worden werknemers begeleid om een vacature te zoeken die overeenkomt met hun expertise en wensen. Een uitzendbureau is voornamelijk gericht op het werven van zoveel mogelijk personeel voor bedrijven, niet zo zeer op de begeleiding van de werknemers.

Als een werknemer opzoek is naar een baan op basis van zijn kennis en expertise, biedt een detacheringsbureau meer mogelijkheden. Zelfs als de werknemer niet zeker is van de richting waarin hij wilt werken. Een detacheringsbureau begeleid hem in het vinden van een vacature die bij hem past. Een uitzendbureau biedt deze mogelijkheden niet in deze maten. Zij zoeken voornamelijk mensen die flexibel zijn en snel aan het werk kunnen.

Hopelijk is nu duidelijk waarvoor je moet kiezen als je hulp nodig hebt bij het vinden van een baan. Woon je in het zuiden van het land? Zoek dan naar een uitzendbureau in Maastricht of een detacheringsbureau in Maastricht. Woon je in de omgeving Utrecht? Bekijk dan de opties aan uitzendbureaus en detacheringsbureaus in Utrecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *