Verschillen tussen een museum en een galerij

Inhoudsopgave

Een galerij en museum worden vaak verward als het gaat om hun betekenissen. Beide woorden hebben te maken met een tentoonstelling, alleen hetgeen wat tentoongesteld staat is compleet anders. Bij een galerij worden kunstwerken tentoongesteld met de intentie om verkocht te worden. Bij een museum staan artefacten tentoongesteld, deze zijn niet bedoeld om verkocht te worden. De artefacten hebben in hoge waarde voor de geschiedenis. Mensen komen deze bekijken en bewonderen om meer te leren over de historische waarde van het object.

Wat is een galerij?

Een galerij is een plek waar een kunstenaar zijn kunstwerken kan tentoonstellen. In een galerij kunnen verschillende kunstsoorten tegelijkertijd opgesteld staan. Zo kunnen schilderijen, beeldhouwwerk en dergelijke samen tentoongesteld staan. Het doel van een galerij opzetten is om het werk van de kunstenaar te laten zien aan de buitenwereld.

Een galerij heeft een commercieel doel. Het doel van de galerij is niet alleen om het werk van de kunstenaar te introduceren, maar ook om zijn kunstwerken te verkopen. Je gaat naar een galerij toe om het werk van de kunstenaar te bewonderen en te leren kennen. Als de kunstwerken je bevallen kun je ze van de kunstenaar kopen. Een galerij is privé-eigendom en wordt door een individu of organisatie gefinancierd om winst te maken. Er zijn veel galerijen in Nederland, zo heb je Frank Taal in Rotterdam en Juliette Jongma in Amsterdam.

Wat is een museum?

Een museum is een plek waar artefacten worden opgeslagen. Een museum is dus een plek waar antieke schilderijen, geologische voorwerpen en andere artefacten worden bewaard. In een museum kan de complete geschiedenis van een land worden weergegeven, van de prehistorische tijd tot nu. Dit is tevens het doel van een museum.

In ieder museum staan andere artefacten en kunstwerken die toeristen uit alle delen van de wereld aantrekken. Een museum wordt vaak als bron gebruikt voor onderzoekers en studenten die zich bevinden in een geschiedenis gerelateerd werk- of leergebied. Bij een museum staat kennis delen over de geschiedenis centraal. Musea hebben niet het doel om winst te maken, echter moet je in de meeste gevallen wel betalen om binnen te komen. Dit komt door onderhoud en personeelskosten. De meeste musea zijn onderdeel van een organisatie, stichting of van de overheid. Zij kiezen de stukken die in het museum komen te staan. Er bestaan musea die gewijd zijn aan een bepaald onderwerp of een bepaalde tijd uit de geschiedenis. Maar er zijn ook musea die stukken uit alle tijden van de geschiedenis tentoonstellen. In Nederland zijn veel verschillende musea, zo heb je een museum in Dordrecht en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Conclusie

Een galerij heeft een commercieel doel. Er worden kunstwerken tentoongesteld met het doel om deze te verkopen. Een museum heeft een educatief doel. Zij willen kunstwerken en artefacten tentoonstellen zodat hun bezoekers kunnen leren over de geschiedenis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *