Verschil tussen koemelkallergie en lactose intolerantie

Inhoudsopgave

Wist u dat een groot deel van de wereldbevolking lactose intolerant is? U ziet dit vooral terug in Aziatische landen dat melk niet graag geconsumeerd wordt door het feit dat veel mensen van Aziatische afkomst niet goed tegen melkproducten kunnen. Toch bestaat er veel verwarring bij mensen over wat nou precies het verschil is tussen een koemelkallergie en lactose intolerantie. Vermoed u zelf last van een van deze allergieën te hebben? Lees dan verder om er precies achter te komen wat u moet weten hierover.

Koemelkallergie

Bij deze allergie reageert je lichaam slecht op vooral de eiwitten die in koemelk zitten. Het ligt dus specifiek aan de eiwitten die vrijkomen van koemelk en niet aan andere factoren. Ook ziet men vaak dat deze allergie al van kinds af aan aanwezig is bij mensen. Toch is het niet onmogelijk voor deze allergie om zich op een latere leeftijd nog te ontwikkelen. Klachten bij deze allergie bestaan dan ook niet alleen uit buikpijn of misselijkheid, maar ook netelroos of eczeem. Bij deze allergie kunt u dus ook pillen krijgen die de symptomen verminderen.

Lactose intolerantie

Bij lactose intolerantie bent u gevoelig voor de melksuikers die in een zuivelproduct zitten. Om lactose te kunnen verteren maakt het menselijk lichaam een specifiek enzym aan: lactase. Het probleem is dat dit niet meer bij iedereen gebeurd. Het consumeren van melk is van nature eigenlijk alleen bedoelt voor baby’s. Wanneer u ouder wordt is de kans dat u een lactose intolerantie ontwikkelt erg groot. Aziatische mensen maken dit enzym sowieso bijna niet aan, hierom zien zij vaak ook af van melk. Gevolgen van het consumeren van zuivel met een lactose intolerantie zijn dus klachten zoals darmkrampen en buikpijn. Over het algemeen ziet u wel dat er minder zware klachten zijn zoals eczeem of netelroos, wat u wel ziet bij een koemelkallergie.

Verschil

Het verschil tussen deze allergieën is dus dat het bij koemelk licht aan de eiwitten en bij een lactose intolerantie ligt het aan een tekort aan het enzym lactase. U kunt tegenwoordig veel producten kopen die de eiwitten of koemelksuiker verminderen. Zo kunnen mensen met een intolerantie of een allergie toch genieten van een heerlijk glas melk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *