Verschillen tussen VCA Basis en VOL-VCA

Inhoudsopgave

Veiligheid op de werkvloer is een thema waar steeds meer aandacht aan besteed wordt. Daarom sturen werkgevers in risicovolle sectoren hun werknemers steeds vaker op VCA cursus, bijvoorbeeld bij In1keerVCA, en wordt het bezit van het VCA certificaat door steeds meer opdrachtgevers als voorwaarde gesteld. Maar als je op cursus gaat of je werknemers op cursus stuurt, is het goed om te weten dat de ene VCA cursus de andere niet is. Wat zijn de verschillen tussen VCA Basis en VOL-VCA?

VCA Basis

De cursus en het certificaat VCA Basis staan ook wel bekend als B-VCA. Dit certificaat is bedoeld voor operationele medewerkers in risicovolle sectoren, waar de afleggen van deze cursus in veel gevallen al verplicht is. De cursus VCA Basis richt zich op bijvoorbeeld op de mensen in de bouw die het metselwerk doen, of op de lasser in de metaalindustrie. VCA-Basis gaat voornamelijk over de veiligheid van de werkzaamheden: hoe hanteer je machines en gereedschap op een veilige manier? Hoe ga je om met geluid en de effecten op het milieu? Als een operationeel medewerker het certificaat VCA Basis gehaald heeft, kan deze daarmee aantonen te beschikken over de benodigde basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De medewerker is dan dus in staat om veilig te werken en rekening te houden met het milieu én de gezondheid van zichzelf en anderen.

Verschillen tussen VCA Basis en VOL-VCA

VOL-VCA

Naast VCA Basis heb je ook het certificaat VOL-VCA. De afkorting VOL staat hier voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Deze cursus is dan ook gericht op leidinggevenden in risicovolle sectoren, en niet op de werknemers op de werkvloer. Een leidinggevende heeft immers andere verantwoordelijkheden, waaronder het garanderen van de veiligheid en gezondheid van zijn uitvoerende personeelsleden voor zover dat binnen zijn macht licht. VOL-VCA gaat daarom vooral over procedures en is bedoeld voor leidinggevenden die op een locatie werken waar VCA verplicht is. Dit ontslaat werknemers op de vloer dus niet van de plicht om zelf het certificaat VCA Basis te halen. Let op: ben je zzp’er in een risicovolle sector, dan ben je mogelijk zowel werknemer als je eigen leidinggevende. Daarom moeten zzp’ers in bezit zijn van het VOL-VCA certificaat.

In beide gevallen leer je dus over werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu. Alleen is de insteek anders bij beide cursussen en geldt voor leidinggevenden en zzp’ers dus een ander certificaat dan voor operationeel medewerkers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *