Verschil tussen rode paaltjes en gele paaltjes golf 

Inhoudsopgave

Rode en gele paaltjes golf, het lijkt om het zelfde te gaan, alleen is er wel degelijk een verschil. Als je met golftrolleys op de golfbaan bent, dan zie je op de golfbaan verschillende soorten paaltjes. Dit zijn markeringen. Zo zijn er witte, gele, rode en blauwe paaltjes bij een golfbaan. De witte paaltjes bevinden zich op de grens van de golfbaan. Zij markeren de grens, het geeft aan wat bij het golfterrein hoort en wat niet. De blauwe paaltjes zijn voor een ‘ground under repair’. De rode en gele paaltjes geven echter beide een waterhindernis aan. Hier lees je over de verschillen tussen die gele en rode paaltjes. 

Wat hoort niet bij rood en geel 

Zoals gezegd zijn de witte paaltjes om de afscheiding tussen de golfbaan en de rest van de omgeving aan te geven. De blauwe paaltjes zijn een ground under repair (G.U.R.) . Dit betekent dat de blauwe paaltjes op de golfbaan een gebied markereren waar de grond niet gebruikt kan worden. Er zijn verschillende redenen waarom een er een Ground Under Repair is. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld het gras net is ingezaaid of dat er een hovenier aan het werk is. Hetzij voor aanpassingen of voor onderhoud. Als er een Ground Under Repair is, mag je dit zonder straf ontwijken. Bij de rode en gele paaltjes golf gaat het om een andere markering.

Rode paaltjes en gele paaltjes golf

Verschil met rode paaltjes en gele paaltjes golf? De rode paaltjes geven net als de gele paaltjes een waterhindernis aan. Alleen bij de rode paaltjes gaat het om een markering vanwege een laterale waterhindernis. Zie je gele paaltjes op de golfbaan? Dan is dat vanwege het markeren van een gewone waterhindernis. 

Kenmerkend aan een gewone waterhindernis is dat dit dwars over de fairway heen gaat. Een fairway is een gemaaid stuk grasbaan tussen de afslag en green, dat ingesloten is door rough en/of hindernissen. Met rough bedoelt men de overgang tussen het functionele gras en de natuurlijke omgeving. Het functionele gras is het bespeelbare gras. 

Een laterale waterhindernis is meestal evenwijdig aan de betreffende hole. Gaat de golfbal verloren in een laterale waterhindernis? Dan kun je niet achter de waterhindernis droppen. 

Verschil in mogelijkheden is bijvoorbeeld dat je de bij de rode paaltjes binnen 2 stoklengtes mag droppen. Dit is vanaf het punt waar de bal de waterhindernis kruiste. Daarnaast mag je bij de rode paaltjes ook binnen 2 stoklengtes droppen aan de overkant van deze waterhindernis. Voorwaarde is wel dat dit droppunt wel tegenover het punt en op gelijke afstand van de hole moet zijn, vanwaar de bal de waterhindernis gekruist heeft. 

Meer weten over golf? Lees dan over het verschil tussen bougey en birdie.