Verschillen tussen bogey en birdie

Inhoudsopgave

De termen bogey en birdie komen uit de golf wereld. Als iemand nieuw is bij golf kan het zijn dat de betekenis en de verschillen van termen zoals, par, bogey, birdie en golf stand bags niet helemaal duidelijk zijn. Om de verschillen te weten is het belangrijk om eerst te kijken naar wat beide inhouden.

Waar komt de bogey vandaan?

“Bogey” was het eerste slagsysteem, ontwikkeld in Engeland aan het eind van de 19e eeuw. De volledige geschiedenis wordt gegeven in Robert Browning’s History of Golf 1955.

In 1890 bedacht de heer Hugh Rotherham secretaris van de Coventry Golf Club het idee om het aantal slagen op elke hole dat een goede golfer zou moeten nemen te standaardiseren, wat hij de “ground score” noemde.

Dit werd overgenomen door Dr. Browne, secretaris van de Great Yarmouth Club. Deze wedstrijdstijl werd ingevoerd voor gebruik in match play. Tijdens een wedstrijd riep Charles Wellman tegen Dr. Browne “Deze speler van u is een echter Bogey man!” Dit was uiteraard een verwijzing naar het gelijknamige onderwerp van de Bogey man (spook) van Hush! Hush! Hush! Die in die tijd razend populair was. Sindsdien werd de grondtelling in Yarmouth en elders bekend als de bogey telling.

Waar komt birdie vandaan?

Een birdie is één slag onder de par (meer daarover later) en komt uit de vroege 20 eeuwse Amerikaanse slang term “bird” wat iets uitstekends betekent.

De september editie van 1911 van Maclean Magazine beschreef een golfslag als “bird” straight down the course” Smith zei: “Dat was een bird van een schot” en beweerde dat hij dubbel geld zou krijgen als hij won met één onder par, wat werd afgesproken. Hij holde zijn putt om te winnen met één onder par en de drie noemden zo’n score daarna een “birdie”.

Wat is een birdie en een bogey?

Om te weten wat een bogey en een birdie is, is het belangrijk om eerst te weten wat een par is. Een birdie is namelijk één slag onder de par.

Elke golf hole heeft een par toegewezen gekregen, dit zijn het aantal slagen dat een ervaren golfer geacht wordt te maken op de hole of baan.  De meeste holes zijn een par 3, par 4 of par 5. Op een par 5 wordt van een ervaren golfer verwacht dat hij in 5 slagen zijn bal in de hole kan krijgen. Als je dit in 5 slagen behaard heb je een par behaald.

Als het concept van een par eenmaal duidelijk is, dan is het eenvoudig te begrijpen wat een birdie of een bogey betekent.

Een speler maakt met een birdie één slag minder dan de par van de hole. Bij één slag meer dan de par, maakt de speler een bogey.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *