Inhoudsopgave
Wie in Nederland een auto rijdt en hiermee de openbare weg betreed, is verplicht om zijn of haar auto minimaal WA te hebben verzekerd. Dit geldt overigens niet alleen wanneer je ermee rijdt, maar ook wanneer de auto op de openbare weg staat. Dus stel dat jij een half jaar vertrekt naar het buitenland en je laat je auto keurig netjes voor je huis op de openbare weg staan, dan ben je alsnog verplicht om deze WA te hebben verzekerd. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete van tot wel enkele honderden euro’s. Maar welke verzekeringen zijn er eigenlijk nog meer en hoe werkt het allemaal precies?
Waarom ben je verplicht een WA verzekering af te sluiten?
Je kunt je wel voorstellen dat het in ons land één grote chaos wordt op het moment dat iedereen zelf moet opdraaien voor de kosten voor schade aan de auto van een ander. Er is daarom dus ook besloten dat iedereen verplicht is om zijn of haar auto minimaal WA te verzekeren. Een WA verzekering zorgt er namelijk voor dat de kosten voor schade door jouw toedoen door je verzekeraar worden vergoed. Hiervoor betaal je maandelijks een premie en bij het claimen van een schade ook een bepaald eigen risico. Wanneer dit namelijk niet verplicht zou zijn, zal dit kunnen zorgen tot flinke discussies over het al dan niet betalen van schade.
Welke verzekeringen zijn er nog meer?
Wanneer je een auto hebt die ouder is dan 10 jaar, dan is het aan te raden om te kiezen voor een WA verzekering. Een WA verzekering sluit je makkelijk online af. Zo kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken en kun je op basis daarvan kiezen voor de goedkoopste autoverzekering. Toch kunnen we het ons ook heel goed voorstellen dat je, wanneer je een relatief nieuwe auto hebt, er niet op zit te wachten dat je ook je eigen schade zelf dient te bekostigen. De meeste mensen kiezen daarom dus ook voor een allrisk verzekering. Deze verzekering dekt dan niet alleen de schade bij de ander, maar ook bij jezelf. Ook wanneer je zelf schuldig bent bevonden.
WA en WA+ verzekering
Het verschil tussen een WA en een allrisk verzekering is bij de meesten natuurlijk wel duidelijk. Maar hoe zit het nu eigenlijk wanneer jij je auto WA+ hebt verzekerd? Wat zijn nu de verschillen tussen deze beide verzekeringen? Allereerst is het goed te weten dat ze in de basis allebei hetzelfde zijn. Zowel bij een WA als bij een WA+ verzekering worden de kosten aan je eigen voertuig bij schuld niet door je verzekeraar vergoed. Maar wat is dan het verschil vraag je je af? Het verschil zit hem in het feit dat je bij een WA+ verzekering ook bent verzekerd tegen waterschade, diefstal, inbraak en brand. Dus stel dat iemand inbreekt in je auto en je radio meeneemt, dan wordt dit bij een WA verzekering niet vergoed en bij een WA+ verzekering wel.