Verschillen tussen verzekering en garantie

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen een verzekering en garantie en wanneer kies je voor het een of het ander? Wij geven je er antwoord op.

Garantie

Garantie krijg je vaak op witgoed en elektronica, zoals een wasmachine of smartphone. Deze producten haal je thuis pas uit de verpakking en je weet in de winkel dus niet of ze werken. Daarnaast kan een defect bij deze producten aan de techniek liggen, waar je niet altijd invloed op heeft. Er zijn wettelijke vereisten qua garantietermijnen, maar deze kunnen soms afwijken. Het is dus belangrijk om altijd de voorwaarden van de garantie goed te lezen. Garantie op een vervangend apparaat of een reparatie geldt vaak  op fabricage- en montagefouten die binnen de garantietermijn plaatsvinden.

Verzekeren

De garantie is in dit geval dus niet geldig op schade of diefstal die plaatsvindt. Beschadig je het product zelf of wordt het gestolen, dan krijg je geen schadevergoeding of vervangend product. Echter is hier wel wat aan te doen, want je kan je verzekeren voor dit soort situaties. Een verzekering kan je juist wel verder helpen bij schade die niet onder de garantie valt. Je kunt zelf kiezen welke dekking je wilt. Zo kan je een passende verzekering afsluiten.

Garantie is dus meestal niet hetzelfde als een verzekering. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat de garantie ook schade dekt. Dit is meestal niet het geval. Een deskundig financieel adviseur kan je hier het beste advies in geven.

Wil je meer weten over verzekeringen? Dan zijn er online veel informatieve bronnen te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *