Verschillen tussen mindfulness en meditatie

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillen (en overeenkomsten) tussen mindfulness en meditatie als manier om te ontspannen? Wij geven je er antwoord op!

De woorden worden vaak door elkaar gebruikt, met weinig uitleg over een van beide.

Voor mensen die willen beginnen met mediteren of mindful willen leven en vanaf nul willen beginnen, kan dit verwarrend zijn.

Met elkaar verbonden, maar anders

Hoewel mindfulness en meditatie met elkaar in verband staan, zijn ze niet hetzelfde. Een basiskennis van de verschillen tussen deze twee concepten kan je helpen een praktijk uit te werken die aan je behoeften voldoet.

Verschillende soorten meditatie

Er zijn veel verschillende vormen van meditatie, elk met verschillende kwaliteiten en specifieke oefeningen die de mediteerder in verschillende richtingen van zelfontplooiing leiden. Het kiezen van een meditatie vereist inzicht in je doelen en in wat elke vorm van meditatie te bieden heeft.

5 Verschillen tussen mindfulness en meditatie

1. Mindfulness is een kwaliteit; meditatie is een praktijk
Voor meditatie moet je actief bezig zijn met een ritueel. Bij mindfulness gaat het meer om een bewustwording over het leven en alles in je en om je heen.

2. Meditatie is een van de vele wegen naar mindful leven
Meditatie is één methode waarmee iemand kan leren om mindful te leven. We kunnen meditatie ook beschouwen als een hulpmiddel om mindfulness te ontwikkelen.

Meditatie heeft bewezen zeer effectief te zijn in het helpen van mensen om meer mindful te zijn in hun dagelijkse ervaringen. Bijvoorbeeld, degenen die mindfulness meditatie beoefenen, systematisch en met discipline.

3. Mindfulness kan gebruikt worden in een behandeling die geen meditatie omvat
Mindfulness is een kwaliteit die wordt geassocieerd met veel voordelen voor de geestelijke gezondheid en andere positieve eigenschappen, zoals zelfwaardering en zelfacceptatie.

4. Mindfulness kan formeel en informeel worden beoefend
Mediteren is iets paradoxaals, omdat het een oefening is van “niet-doen”. In het algemeen bestaat het werk erin een waarnemer te worden van je innerlijke wereld, waarbij je je zo min mogelijk inspant en een houding aanneemt van niet-oordelen.

Deze kwaliteiten staan haaks op de manier waarop velen van ons hun leven leiden: streven om vooruit te komen en voorrang geven aan werk boven rust. Het beoefenen van formele meditatie, door gedurende een bepaalde tijd te zitten, kan een toevluchtsoord zijn voor de drukte van de wereld en ons eraan herinneren dat we niet zo hard hoeven te werken om onze doelen te bereiken of te zijn wie we willen zijn.

Ondanks de vele voordelen wil niet iedereen zich bezighouden met formele mindfulness beoefening. Deze mensen kunnen echter toch meer mindful willen zijn in hun dagelijks leven.

Wil je meer leren over mindfulness? Dan kunnen mindfulness opleidingen en trainingen uitkomst bieden.

5. Mindfulness is slechts één aspect van meditatie
Mindfulness is een belangrijk onderdeel van meditatie beoefening, maar andere factoren maken meditatie bijzonder.

Een andere vitale kwaliteit van meditatie is concentratie. Wanneer de geest verstoken is van externe prikkels, zoals bij formele meditatie, kan hij onvermijdelijk afdwalen naar duizend onverwachte plaatsen. Als de geest afdwaalt, is het moeilijk om de aandacht bij de meditatie te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *