Verschillen tussen bodemonderzoek en geotechnisch onderzoek

Inhoudsopgave

De redenen waarom cliënten de hulp van een bodemspecialist nodig hebben, lopen sterk uiteen. Soms moeten zij te weten komen of er verontreinigende stoffen in de bodem van een stuk grond zitten. Andere keren moeten zij te weten komen hoe het geologische landschap er daar beneden uitziet. Het boorproject zal verschillen naar gelang van de behoeften van de klant.

Twee van de meest voorkomende projecten zijn grondonderzoekboringen en geotechnische boringen. Hoewel ze voor een toevallige waarnemer veel op elkaar lijken, zijn de manier waarop de boringen worden verricht en de reden waarom ze worden verricht heel verschillend.

Sommige milieuboringen zijn erop gericht te onderzoeken wat er in de bodem kan zitten, in plaats van wat de bodemstructuur is. Dit zijn oriënterende grondboringen. Dit is de meest voorkomende vorm van monsterneming door ingenieurs en geologen.

Onderzoeksboringen

Bij onderzoeksboringen wordt het monster vaak verstoord door de bemonsteringsmethode. Dat betekent dat de bodem een mengsel kan zijn van bodems van verschillende niveaus. Bij dit soort boringen wordt gekeken naar de bodemtextuur, het vochtgehalte en de grondsoort. Het kan ook worden gebruikt om te kijken naar het gehalte aan voedingsstoffen en verontreinigende stoffen in de bodem.

Bemonstering dicht aan de oppervlakte is gemakkelijk met een handboor of een dieplepel. Voor grotere dieptes gebruikt een boorploeg een grondboor of een andere boormethode om tot op de gewenste diepte te komen. De monsters kunnen worden genomen met een splitlepel of een andere extractiemethode.

Geotechnische boringen

Wanneer het van cruciaal belang is te weten hoe de bodemstructuur er beneden uitziet, is een geotechnische boring de aangewezen methode. Bij deze methode wordt een boorgat gegraven met zo weinig mogelijk verstoring van de bodem.

Bij geotechnische boringen is de keuze van de bemonsteringsmethode van cruciaal belang om monsters te krijgen die zo ongestoord mogelijk zijn. Dat betekent dat de bodemmonsters zo representatief mogelijk zijn voor het niveau waarop ze worden genomen. Dit soort boringen helpt ingenieurs en geologen om meer te weten te komen over de bodemdruk, de actieve bodembelasting, de plaats van de grondwaterspiegel en de kenmerken van elke bodemlaag. Dit soort monsterneming wordt vaak gedaan op bouwterreinen en plaatsen waar het vinden van de grondwaterdiepte van cruciaal belang is.

Gangbare bemonsteringsmethoden voor het verkrijgen van geotechnische boringen zijn lange splitlepel- of zuigerboormonsters.

Welke heb je nodig?

Indien je met een geoloog of ingenieur samenwerkt, kan deze je adviseren of je een onderzoeksboring of een geotechnische boring nodig hebt. Kies daarna voor een bodemspecialist die deze klus vakkundig en accuraat voor je kan uitvoeren en grondig bodemadvies kan geven over de uitslag van de boring(en).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *