Verschillen tussen soorten rugpijn

Inhoudsopgave

Last van je rug en wil je weten wat de verschillen zijn tussen verschillende soorten rugpijn? Lees dan snel door.

Veel delen van je rug kunnen pijn veroorzaken

Jouw rug wordt in de loop van de dag blootgesteld aan verschillende sterke krachten, bijvoorbeeld door draaien, plotselinge schokken of een slechte houding bij voorovergebogen zitten. Elk van de vele onderling verbonden en overlappende structuren van jouw wervelkolom kan geblesseerd raken en rugpijn veroorzaken. Veel voorkomende anatomische oorzaken van rugpijn zijn onder andere:

Grote spieren die de wervelkolom ondersteunen
Spinale zenuwen die het wervelkanaal verlaten en naar de benen of elders gaan
Facetgewrichten die de wervels aan de achterkant van de wervelkolom met elkaar verbinden

Tussenwervelschijven die zorgen voor schokabsorptie van de botten
Voor meer informatie, zie Anatomie van de wervelkolom en rugpijn.

Botten, ligamenten, pezen en andere anatomische structuren kunnen ook rugpijn veroorzaken.

Een beschrijving van de rugpijn is belangrijk

De manier waarop je jouw pijn beschrijft, het gebied waar de pijn zich verspreidt en eventuele gerelateerde symptomen zijn belangrijk voor het vaststellen van een diagnose van rugpijn. Drie veel voorkomende classificaties van rugpijn zijn:

Axiale pijn: Axiale pijn, ook wel mechanische pijn genoemd, beperkt zich tot één plek of gebied. De pijn kan op verschillende manieren worden omschreven, zoals scherp of dof, komt en gaat, constant, of kloppend. Een verrekte spier is een veel voorkomende oorzaak van axiale rugpijn, net als facetgewrichten en annulaire scheuren in de tussenwervelschijven.

Verwijsbare pijn: Deze pijn wordt vaak gekenmerkt als dof en pijnlijk, maar heeft de neiging zich te verplaatsen en te variëren in intensiteit. Als voorbeeld in de onderrug kan een degeneratieve discusaandoening pijn veroorzaken naar de heupen en de dijen.

Radiculaire pijn: Radiculaire pijn, die vaak wordt omschreven als een elektrische schok of een brandend gevoel, volgt de weg van de ruggenmergzenuw bij het verlaten van het wervelkanaal. Deze vorm van pijn wordt veroorzaakt door beknelling en/of ontsteking van een spinale zenuwwortel. In de onderrug (lendenwervelkolom) kan radiculaire pijn doorwerken tot in het been. Andere termen voor radiculaire pijn zijn ischias of radiculopathie (als deze gepaard gaat met zwakte en/of gevoelloosheid). Het kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals een hernia, spinale stenose, of spondylolisthesis.

Is de oorzaak niet te vinden?

Let wel, pijn is nog steeds echt, zelfs als er geen anatomische oorzaak wordt gevonden. Zelfs na vele tests en doktersbezoeken kan bij een klein percentage van de patiënten de anatomische oorzaak van jouw rugpijn onopgehelderd blijven. Als dat het geval is, moet de pijn toch worden behandeld en zijn er diverse niet-chirurgische zorgmogelijkheden die de pijn kunnen verlichten of beheersen.

Psychologische factoren, zoals depressie en slapeloosheid, kunnen de pijn verergeren en moeten ook worden opgenomen als onderdeel van een uitgebreid behandelingsprogramma.

Disclaimer: Win altijd advies in bij een gediplomeerde arts of fysiotherapeut, voordat je je rug verder gaat belasten. Immers, fysiotherapie en revalidatie kunnen veel klachten verhelpen, maar eerst moet er gediagnosticeerd worden wat de oorzaak is van de pijnklachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *