Verschil tussen zilveren en gouden sieraden

Inhoudsopgave

Sieraden zijn er in allerlei soorten en maten. Met name de verschillen in gebruikte materialen zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan leer, kunststof, titanium of zelfs hout. Toch steken twee soorten sieraden al eeuwen met kop en schouders boven de rest uit: zilveren en gouden sieraden. Zilver en goud zijn bij far de meest populaire materialen voor het vervaardigen van sieraden. Een zilveren of gouden sieraad is glanst prachtig en gaat lang mee. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee metalen? We zijn er ingedoken en leggen het haarfijn aan je uit.

Zilveren sieraden

Zilver is een zogeheten overgangsmetaal en wordt al eeuwen gebruikt om sieraden van te maken. De witte kleur en mooie glans maken zilveren sieraden ontzettend populair onder een breed publiek. Hoewel puur zilver iets harder is dan goud, is het te zacht om een sieraad of ander object van te maken. Het zou veel te makkelijk buigen en breken bij normaal gebruik. Daarom worden er andere metalen aan toegevoegd zoals koper, om een zogeheten legering te vormen. De meeste zilveren sieraden in Nederland bevatten 92,5% zilver, ook wel 925 zilver genoemd. Zilver is minder zeldzaam dan goud en doordoor ook goedkoper. Een leuke zilveren ring of armband scoor je al voor een paar tientjes.

Gouden sieraden

Goud is een edelmetaal en wordt ook al eeuwen gebruikt voor sieraden en andere luxueuze items. De gele kleur in combinatie met de enorme glans maken dat gouden sieraden wereldwijd gelieft zijn bij zowel heren als dames. Goud is nog zachter dan zilver. Een puur gouden sieraad zou dan ook volledig vervormen. Daarom wordt ook goud gelegeerd met andere metalen. Het goudgehalte wordt vervolgens uitgedrukt in ‘karaat’. In Nederland zijn de meeste sieraden van 14 karaat goud. Dat wil zeggen dat de ring, ketting of armband 58,3% goud bevat. Omdat goud een stuk zeldzamer is dan zilver is het ook een flink duurder. Dit maakt een gouden sieraad wel nog specialer. Een setje gouden oorbellen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en gedragen. Het is tijdloos en dat maakt het de hogere prijs voor veel consumenten meer dan waard.

Wat past het beste bij jou?

Nu je meer weet over de verschillen tussen zilveren en gouden sieraden kun je wellicht een keuze maken wat het beste bij jou past! Qua kleur verschillen de metalen natuurlijk een hoop. Kijk dus naar de kleur van je huid, haar en ogen om te bepalen wat het best bij jou past. Daarnaast wordt goud doorgaans gezien als luxe en speciaal, en zilver meer als casual en alledaags. Ook is budget een factor die je moet laten meewegen. Waar je een enkele gouden ketting van koopt, kun je een volledige zilveren sieraden set van aanschaffen. Tot slot moet je ook dragen wat goed voelt! Als je een moderne zilveren ring wil combineren met de gouden armband die je van je oma geërfd hebt, dan moet je dat vooral doen.