Verschil van planten stekken en enten

Inhoudsopgave

Planten stekken, word ook wel vermeerderen genoemd. Als iemand dus meer planten van één plant wil halen, dan kan dit door middel van stekken.

Er zijn verschillende vorm van stekken, afhankelijk van het type plant waarmee je werkt. De methode, de vereiste zorg en de benodigde tijd kunnen dus variëren. Er van de technieken kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: seksueel en aseksueel.

Aseksuele voortplanting

Aseksuele vermeerdering, word ook wel stekken of vegetatieve vermeerdering genoemd. Het houdt in dat men een deel van een plant stengels, bladeren of wortels neemt, en deze laat regenereren tot een nieuwe plant of soms meerdere planten. Deze plant is dan op enkele uitzonderingen na genetisch identiek aan de ouderplant.

De voordelen dat bij aseksuele voorplanting horen zijn:

  • Bij sommige plantensoorten is het zo gemakkelijk dat zelf kinderen het kunnen uitvoeren.
  • Het kan de enige manier zijn om een bepaalde plant in stand te houden.
  • Door deze methode is het mogelijk dat speciale soorten kunnen, zoals huilende of hangende vormen.
  • Voor sommige soorten is het een gemakkelijkere en snellere manier dan seksuele voortplanting.
  • Er kan sneller een grote plant uit voortkomen, in vergelijking tot vermeerderen via zaad.

Seksuele voortplanting

Als planten zich via zaden voortplanten, dan noemen we dit seksuele voortplanting. Hierbij wordt het genetische materiaal van twee ouders gecombineerd door bestuiving en bevruchting om nakomelingen te creëren die van elke ouder verschillend zijn.

Hier zijn verschillende voordelen bij:

  • Het kan resulteren in nieuwe cultivars en krachtige hybriden (kruisingen).
  • Het is vaak sneller en zuiniger dan aseksuele voortplanting.
  • Het biedt een manier om overdracht van bepaalde ziekten en virussen te voorkomen.
  • Dankzij de genetische variatie, wordt het potentieel voor de plant verhoogt, omdat het zich kan aanpassen aan de druk van de omgeving.
  • Dit is voor sommige planten de enige manier om zich te vermeerderen.

Bananenplant stekken

Een bananenplant stekken is heel gemakkelijk. Als je een bananenplant in huis hebt, dan kan het zijn dat er al kleine stekjes rond de stam van de plant groeien.

Onderzoek eerst de ouderplant en wortelstructuur. Nu kan je ervoor kiezen om de kleine bananen plantjes te scheiden van de grote ouderplant. Het scheiden van bananenplanten geeft zowel de nieuwe plantjes als de ouderplant een betere overlevingskans, omdat de nieuwe plantjes water en voedingsstoffen van de ouderplant kunnen wegnemen, waardoor deze afsterft.

Het verdelen van bananenplanten mag alleen worden gedaan als de stek die wordt gedeeld, minstens 30cm lang is. Op dat moment zou de kleine plant zijn eigen wortels moeten hebben ontwikkeld, zodat hij niet alleen afhankelijk is van de ouderplant om te overleven. Kleine stekken die uit de ouderplant worden verwijderd voordat ze hun eigen wortels ontwikkelen, zullen waarschijnlijk niet overleven.

Enten

Enten is weer een totaal andere manier om jouw planten te vermedigvuldigen.
Deze manier wordt vanaf vroeger uit nog wel gebruikt, maar lang niet zoveel als stekken. Bij het enten wordt de plant deels bevestigd aan de wortel van een andere planten. Dit zorgt ervoor dat ze in elkaar doorgroeien en je uiteindelijk meer planten krijgt. Het grote voordeel van enten is dat het vaak een stuk sneller gaat dan stekken. Let op: voordat je gaat enten moet je er zeker van zijn dat de planten tot dezelfde ‘familie’ behoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *