Verschil tussen een vetpercentage meting en BMI-berekening

Inhoudsopgave

De meeste mensen willen er graag gezond en fit uitzien. Daarvoor dien je gezond te eten, voldoende te bewegen en verstandige keuzes voor de gezondheid te maken. Om de vooruitgang bij te houden is het belangrijk om dit te meten. Dat kan op verschillende manieren, waaronder door geregeld een vetmeting te doen of een BMI-berekening te maken. Veel mensen halen deze beide echter vaak door elkaar. Hieronder een betere uitleg tussen de verschillen en wanneer je voor welke formule kiest.

Hoe werkt de BMI-formule

De BMI-formule is een simpele berekening en kan door iedereen snel worden uitgevoerd. De formule zelf is heel simpel. Hiervoor deel je jouw gewicht door het kwadraat van je lengte. Deze berekening kan ook gemakkelijk met een online calculator. Het antwoord hierop is je BMI en deze waarde kan in een tabel worden afgelezen. Doordat er bij de BMI alleen wordt gekeken naar de lengte en het gewicht kan dit een vertekend beeld geven. Denk aan een bodybuilder. Hij of zij heeft veel spiermassa en dus komt er eerder een uitslag van overgewicht, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn.

Het voordeel van de BMI-formule is dat deze gemakkelijk en snel door iedereen is uit te rekenen. Het kost je slechts een paar tellen. Nadeel is dat je geen heel duidelijk beeld te zien krijgt. Wil jij een beter beeld van jouw gezondheid? Dan komt een vetpercentage meting juist goed van pas. Deze kan worden gebruikt als aanvulling op de BMI-formule.

Hoe werkt een vetpercentage meting

Bij een vetpercentage wordt er veel nauwkeuriger gekeken. Hierbij wordt er namelijk gekeken naar de hoeveelheid vet die je op je lichaam hebt. Er is een speciale tang waarmee je zelf je eigen vet meet, maar het is ook mogelijk om dit door een specialist te laten doen. Op deze manier weet je zeker dat het op een zeer nauwkeurige manier wordt uitgevoerd. Door dit geregeld op een vast patroon te blijven doen weet je of je vooruitgang boekt. Gaat je vetgehalte naar beneden, maar je gewicht juist omhoog? Dan weet je dat je meer spiermassa aan het creëren bent. Met de uitslag van de BMI zie je direct of je in verhouding met je lengte een gezond gewicht hebt.