Verschil tussen VPN en proxy

Inhoudsopgave

Wat is een VPN? De betekenis van de afkorting VPN is ‘Virtual Private Network’. Een VPN maakt het mogelijk een veilige verbinding tussen een apparaat en het internet te maken. Normaliter surft iedereen met een uniek IP-adres, dat is te koppelen aan persoonlijke gegevens. Een VPN maakt dit (grotendeels) onmogelijk. De datastroom gaat via een externe server, waardoor er een nieuw IP-adres gekoppeld wordt aan de data en je anoniem bent.

VPN en Proxy: de verschillen

Wil je een VPN kopen? Dan is het wel zo handig om eerst te verschillen te weten. Te beginnen met een korte uitleg van een proxy. Dit is namelijk een server die een plek tussen een apparaat en het internet inneemt. De datastroom loopt dus via de proxy in plaats van rechtstreeks naar het internet. Het kan gezien worden als vraag en aanbod: vraag de proxy ergens heen te surfen en de proxy doet het, in plaats van dat een persoon zélf dataverkeer laat plaatsvinden via eigen computer / IP-adres. Dit kan lokaal bijvoorbeeld handig zijn om censuur restricties te omzeilen.

Het grootste verschil is dat een VPN dit verkeer ook nog eens versleuteld, waar een proxy dit vaak niet doet. De proxyservers gebruiken namelijk geen encryptie waarmee het verkeer versleuteld wordt; dat doet een VPN wel. Dit maakt de VPN een uitgebreidere tool waarmee je nog veiliger kunt surfen.

Je kunt zo namelijk niet alleen censuur omzeilen, maar verzekerd je zoals eerder genoemd van anonimiteit én veiligheid. Dit komt doordat de VPN protocollen gebruikt om de data die jij verstuurd te beveiligen. Om het niet ingewikkelder te maken dan het al is, zullen we daar niet dieper op ingaan, maar dit zijn protocollen zoals bijvoorbeeld SoftEther, SSTP en IKEv2. Daarnaast wordt het verkeer versleuteld door het gebruik van encryptie. Dit ook nog eens op hoog niveau, namelijk tot maar liefst 256-bit.