Verschillen tussen inbouwspots en opbouwspots

Inhoudsopgave

Opbouwspots en inbouwspots zijn allebei geschikt voor het onopvallend en op een strakke manier verlichten van een ruimte. Hang de spots bijvoorbeeld op aan het plafond in je moderne keuken, badkamer of hal. In deze blog ontdek je wat de grootste verschillen tussen de twee soorten spots zijn en geven we antwoord op de vraag welke van de twee je het beste kunt kiezen.

Wat is een opbouwspot?

Een opbouwspot wordt, zoals de naam eigenlijk al zegt, ‘opgebouwd’ op het plafond. Zo’n spot wordt met andere woorden aan het plafond vastgemaakt. Hierdoor kun je deze lampen bij alle soorten plafonds gebruiken.

Wat is een inbouwspot?

Anders dan opbouwspots wordt een inbouwspot echt in het plafond (of in de wand) geplaatst. Voordat je zo’n lamp gaat aanschaffen moet je dus goed kijken of je plafond hier wel geschikt voor is. Er moet namelijk genoeg ruimte boven het plafond zijn om de spot te kunnen monteren.

Welke kan ik het beste kiezen?

Als je gaat kiezen tussen opbouwspots en inbouwspots zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo zijn sommige plafonds niet geschikt voor inbouwspots en kun je in dat geval beter voor de opgebouwde variant kiezen. Bekijk altijd van te voren of er genoeg ruimte is boven het plafond voor het monteren van een inbouwspot.

Daarnaast is ook de uitstraling die je wilt creëren belangrijk. Inbouwspots vallen weg in het plafond en zijn dus perfect voor als je onopvallende verlichting wilt. Doordat de spot naadloos ingebouwd kan worden, valt deze altijd mooi en subtiel weg in het plafond. Als je wel meer een statement wilt maken met de lampen zijn opbouwspots een betere keuze. Opbouwspots zijn beschikbaar in veel soorten en maten en in diverse kleuren. Ga voor een opbouwspot met één lichtbron in kleinere ruimtes en een variant met meerdere lichtbronnen (twee, drie of zelfs vier) in grotere ruimtes. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos.

Wat ook nog belangrijk is (ongeacht voor welke spot je nu kiest) is de lichtbron in de lamp. Sommige armaturen worden geleverd inclusief en sommige exclusief (led) spot. Houd hier ook rekening mee. Wil je bijvoorbeeld verlichting met een warme kleurtemperatuur of verlichting met een koude kleurtemperatuur? Een hogere of een lagere wattage? Een slimme led spot? Dit is allemaal afhankelijk van de grootte van de ruimte en de sfeer die er gecreëerd moet worden. In een badkamer wil je bijvoorbeeld liever verlichting met een wat koudere kleurtemperatuur omdat dit meer in de buurt komt van echt daglicht. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens het doen van je make-up, zodat alle kleuren die je gebruikt er wel waarheidsgetrouw uitzien. In een ruimte die sfeer en gezelligheid moet uitstralen is een lamp met een warmere kleurtemperatuur echter weer aan te raden.

In deze blog heb je gelezen wat de verschillen zijn tussen opbouwspots en inbouwspots en waar je rekening mee moet houden bij de keuze hiertussen. Zo kies je altijd de juiste spot voor je woning.