Verschillen tussen autoverzekeringen (WA, beperkt Casco, Casco/All risk)

Inhoudsopgave

Er zijn voor de auto heel wat verschillende soorten verzekeringen te vinden. Iedere verzekering is er weer voor een ander doel, er bestaat dan ook niet zoiets als een algemene autoverzekering. Veel mensen het door dit grote aanbod lastig om het overzicht te houden, ze weten niet precies welke verzekeringen er nu verplicht of handig zijn. Ook weten ze niet waarvoor ze nu eigenlijk betalen. Wij gaan met dit artikel deze verwarring voor eens en voor altijd de wereld uithelpen, lees snel verder om er achter te komen wat de verschillen zijn tussen de diverse autoverzekering.

De WA verzekering

De WA verzekering is de verzekering die er voor zal zorgen dat je niet in een keer een smak geld kwijt bent wanneer je met je auto schade toebrengt aan een ander. Een ongeluk kan natuurlijk altijd voorkomen, echter is het wel een duur grapje wanneer je alle kosten voor de schade voor rekening moet nemen. Een WA verzekering is dan ook niet verkeerd om te hebben, middels deze verzekering heb je toch iets meer zekerheid op de weg.

Beperkte Casco

Met een beperkt casco dekking ben je altijd verzekerd voor de schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt. Echter komen hier nog een hoop soorten schadeposten bij die je ook nog eens vergoed krijgt. Dit zijn onder andere de: inbraak, diefstal, brand, ontploffing, storm, ruitschade, joyriden. Ook krijg je de schade vergoed wanneer je een aanrijding krijgt met een dier. Je kan dus wel zien dat je met deze verzekering al een stuk meer vergoed krijgt voor de auto, handig voor de mensen die nog wel eens te maken krijgen met schade.

Een Casco All Risk

Met de allrisk verzekeringen, dit zijn ook wel de volle WA of Full casco verzekeringen krijg je de meest uitgebreide soort dekking voor de auto. Alle punten die hierboven beschreven staan krijg je vergoed. Hier komt dan ook nog eens bij dat je schade door vandalisme en schade aan eigen auto ook vergoed krijgt. Mocht je zo onhandig zijn om tegen een paaltje aan te rijden dan hoef je dit voortaan niet meer zelf te betalen maar kan je ook de kosten hiervoor verhalen op de verzekeraar.

Je ziet dus wel dat deze drie soorten verzekeringen eigenlijk hetzelfde doel hebben, dit is het vergoeden van de schade. Echter zijn de schadeposten die daadwerkelijk vergoed worden bij iedere verzekering verschillend. Voor de Allrisk betaal je natuurlijk het meest, voor de standaard WA betaal je een stuk minder. Je zal dan ook moeten kijken naar wat voor soort bestuurder jij nu eigenlijk bent en wat de kans is dat je daadwerkelijk schade zult gaan rijden. En vergelijk altijd even de autoverzekering, zo weet je waar je het beste voor kunt kiezen voor jouw auto.