Verschillen tussen een driecilinder motor en viercilinder motor

Voordat je een keuze maakt tussen de soort motor, is het handig om te weten wat een cilinder precies doet. Binnen de cilinder vindt de verbranding plaats en hiermee zorgen de cilinders voor de aandrijving van de auto. Een cilinder wordt door een zuiger afgesloten en deze beweegt heen-en-weer waardoor benzine wordt verplaatst. Over het algemeen hebben auto’s drie tot zestien cilinders.

Het verschil tussen een drie en vier cilinder

Het verschil tussen de twee zit hem vooral in de zuinigheid van de auto en dus het verbruik. Een driecilinder motor is daardoor zuiniger dan een viercilinder. Verder hebben beide een ander soort geluid en zal een driecilinder een harder en ander geluid produceren dan een vier cilinder.  Tot slot heeft een driecilinder in veel gevallen minder vermogen en zal daardoor een viercilinder motor harder kunnen rijden.

Wanneer kies je voor een drie cilinder

Het wordt tegenwoordig steeds meer afgeraden om een auto met een drie cilindermotor te kopen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit je minder comfort geeft. Zo zal een driecilinder motor er vaker voor zorgen dat schokken in de motor goed voelbaar zijn en dit zal je dan ook een of meerdere keren tijdens het rijden voelen. Een viercilinder motor zal dit minder hebben en daardoor een betere rijervaring hebben. Meestal kiezen mensen voor een driecilinder motor omdat zij een bepaalde auto willen hebben of omdat dit iets goedkoper is. Daarnaast is een driecilinder motor iets zuiniger.

Auto of motor met driecilinder

Of je een drie- of viercilinder motor hebt hangt onder andere af aan het soort voertuig wat je kiest. Zo komt een driecilinder mee voor bij een motor en is het daardoor iets wat je vaker terug ziet. Grote kans dus dat jij na het motorrijbewijs halen gaat kiezen voor een driecilinder motor. Ga je voor een autorijbewijs? Dan is de kans groot dat je met een viercilinder eindigt.

Wat gebruiken rijscholen?

Over het algemeen gebruiken rijscholen een viercilinder motor. Redenen hiervoor zijn dat deze motoren makkelijker te besturen zijn en daardoor beter passen bij een leerling in opleiding. Daarnaast is het volgens de rijscholen makkelijker met schakelen en zal de auto minder wankelen. Een rijschool in Breda zal dan ook vaker gebruik maken van een viercilinder motor in plaats van een driecilinder motor. Dit zal het hetzelfde zijn bij een rijschool in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Maastricht etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *