Verschillen tussen elektrisch en pneumatisch gereedschap

Inhoudsopgave

Monteurs en klussers maken gebruik van verschillende soorten gereedschappen. Afgezien van handgereedschap zijn er 2 typen die het vaakst gebruikt worden. Deze zijn namelijk pneumatisch gereedschap en elektrisch gereedschap. Elk van deze typen gereedschappen heeft zo zijn eigen voordelen. Wat de verschillen zijn en waarvoor ze gebruikt worden zal in dit artikel duidelijker worden.

Pneumatisch gereedschap

Pneumatisch gereedschap is gereedschap dat werkt door middel van samengeperste lucht. Deze luchtdruk drukt men uit in Bar. Dit betekent dat als het pneumatisch gereedschap ingesteld staat op 4 Bar, dat dit gereedschap op 4 keer de omgevingsdruk zal werken. De samengeperste lucht in pneumatisch gereedschap bevindt zich in een druktank. Deze moet goed bevestigd zitten, anders kunnen er veiligheidsrisico’s ontstaan. Gereedschap dat op samengeperste lucht werkt, zal ook heviger gaan triller hoe hoger het aantal Bar staat ingesteld. Pneumatisch gereedschap kan ingezet worden als de klus te gevaarlijk is om met elektrisch gereedschap te doen. Dit in verband met het risico op elektrocutie.

Bij pneumatisch gereedschap is het belangrijk om aan een aantal veiligheidsvoorschriften te voldoen. De trillingen in het gereedschap kunnen namelijk de gewrichten beschadigen bij langdurig gebruik. Het wordt dan ook aangeraden om regelmatig rust te pakken om de spieren en gewrichten te ontlasten. Pneumatisch gereedschappen gebruiken veel kracht. Daarom is zorgvuldigheid gewenst. De richtlijnen voor het werken met dit soort gereedschappen zijn als volgt. Draag geen los lang haar, geen kettingen en armbanden en ook geen lange mouwen. Daarnaast is gehoorbescherming belangrijk en gebruik het alleen waar het voor gemaakt is. Berg het gereedschap altijd op als het niet gebruikt wordt en pas op met de kabels.

Elektrisch gereedschap t.o.v. pneumatisch gereedschap

Elektrisch gereedschap bevat een ander soort mechanisme dan pneumatisch gereedschap. Daar waar pneumatisch gereedschap een lineaire beweging creëert, is er bij elektrisch gereedschap sprake van een rotatiebeweging. Elektrisch gereedschap is er in twee vormen. Met accuaandrijving of gewoon via het stopcontact. In het algemeen gaat elektrisch gereedschap minder lang mee dan pneumatisch gereedschap. Ook heeft lucht aangedreven gereedschap minder onderhoud nodig.

Al met al is het maar net de vraag welk gereedschap bij welke klus nodig is. De verschillende typen gereedschappen hebben namelijk allemaal hun eigen functies en eigenschappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *