Verschillen tussen een espressomachine en een volautomatische koffiemachine

Wie houd er nou niet van een bakje koffie in de morgen? Thuis koffiezetten kan met verschillende soorten koffiezetapparaten. In dit artikel leggen wij de verschillen uit tussen een espressomachine, ook wel een pistonmachine genoemd, en een volautomaat.

Er zijn verschillende benamingen voor een volautomaat, namelijk koffiemachine of koffiezetapparaat bonen, volautomatische koffiemachine of espresso machine.

Koffiemachines in het kort

Bij de aanschaf van een nieuwe koffiemachine heb je keuze uit verschillende typen koffiezetapparaten, namelijk:

  • Volautomatische espressomachine: met een druk op de knop een espresso of een cappuccino zetten.
  • Pistonmachine: alle handelingen voer je handmatig uit.
  • Filter-koffiezetapparaat: water loopt door de filter met gemalen koffie heen.
  • Koffiecupmachine: hierbij maak je gebruik van capsules van bijvoorbeeld Nespresso of Dolce Gusto.

Welk apparaat het beste bij jou past hangt af van verschillende factoren. Voor het gemak richten wij ons vandaag op koffiemachines met bonen en pistonmachines.

Koffiezetapparaat met bonen, wat is het?

Een koffiezetapparaat met bonen, ook wel een volautomatische koffiemachine of espressomachine genoemd, neemt alles voor jou uit handen. Het draait vooral om gemak en genieten van vers gemalen koffie. Met een druk op de knop zet je een espresso of zwarte koffie. Koop je een machine met een automatische melkfunctie dan zet je met een druk op de knop een cappuccino.

Schoonmaakprogramma’s

Een koffiezetapparaat bonen is uitgerust met onderhoudsprogramma’s die het onderhoud van de machine een stuk eenvoudiger maken. Dit betekent niet dat een volautomatische koffiemachine onderhoudsvrij is. Zo zal je de waterfilter regelmatig moeten vervangen en bij sommige machines dien je de zetgroep handmatig schoon te maken.

Kosten

De aanschafkosten voor een volautomatische koffiemachine schommelen tussen de 250 euro en 2000 euro. Bij een goedkope koffiemachine met bonen schuim je het melk handmatig op met het klassieke stoompijpje.

Hoeveel een kopje koffie kost, hangt af van de prijs die je voor de bonen betaalt. De onderhoudskosten zijn gerelateerd aan waterfilters en schoonmaaktabletten.

Pistonmachine, wat is het?

Met een pistonmachine voer je alle handelingen zelf uit. Denk aan het malen van de bonen, het aanstampen van de gemalen koffie, de filterhouder in de machine draaien en handmatig het melk opschuimen. Met een pistonmachine, ook wel een espresso machine genoemd, zet je de beste espresso’s en cappuccino’s.

Het vergt veel oefenen en geduld en dus is een pistonmachine niet voor iedereen weggelegd. Het voordeel van een pistonmachine is dat deze veel minder onderdelen bevatten. De constructie is een stuk eenvoudiger in vergelijking met een volautomatische koffiemachine waardoor de machines vaak langer (zonder reparaties) meegaan.

Schoonmaken

Een pistonmachine maak je simpelweg schoon door de machine met water door te spoelen. Sommige merken vragen om de machine eens in de zoveel tijd met een schoonmaaktablet schoon te maken. Het is belangrijk om de waterfilter eens in de zoveel tijd te vervangen. Hoe vaak je deze vervangt hangt af van hoeveel bakjes koffie je zet en de waterkwaliteit in jouw regio.

Kosten

De aanschafkosten voor een pistonmachine schommelen tussen de 150 euro en 2.000 euro. Voor een goedkope machine van 150 euro zet je redelijk goede espresso’s mee. Duik je dieper in de buidel dan kun je rekenen op een stoomfunctie van betere kwaliteit.

Conclusie, welke is geschikt voor jou?

Het antwoord op deze vraag verschilt per persoon. Heb je gemak hoog in het vaandel staan dan kom je bij een volautomaat uit. Hiermee zet je goede koffie en cappuccino’s. Ben je een koffiefanaat en wil je het maximale uit jouw bonen halen dan kies je voor een handmatige espressomachine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *