Verschillen tussen een octrooirecht en auteursrecht

Octrooirecht en auteursrecht zijn twee totaal verschillende dingen. Octrooirecht wordt ook wel een patent genoemd en is allen van toepassing bij het uitvinden van nieuwe en innovatieve diensten of producten. En auteursrecht heb je automatisch op alle content die je schrijft. Echter gaan de verschillen van octrooirecht en auteursrecht nog dieper dan dit. In deze “verschillen tussen” gaan we iets dieper in op de verschillen van deze twee. We kijken ook waar je rekening mee moet houden en wat je kan doen om bepaalde juridische zaken te regelen. Juridische zaken kun je ook regelen met een advocaat voor ondernemers en auteurs. Lees hieronder snel verder voor de volgende “verschillen tussen”!

Octrooirecht

Wanneer je als individu of als bedrijf een nieuwe innovatieve uitvinding hebt kun je hier een octrooirecht op aanvragen. Zoals eerder gezegd is een octrooi hetzelfde als een patent. Door een octrooi aan te vragen krijg je het alleen recht op jouw uitvinding. Wanneer je een octrooi aanvraagt moet je wel als tegenprestatie een uitvinding document publiceren. Door dit te doen krijgen andere nieuwe kennis om de innovatie te bevorderen. Mensen mogen jouw octrooirecht niet schenden, dus zolang jouw octrooirecht van kracht is mag niemand het product of dienst produceren of verkopen. De publicatie zal echter niet veranderen en deze moet altijd gebeuren. Voor je een octrooirecht aanvraagt moet je er wel zeker van zijn dat dat niemand anders in theorie of praktijk deze uitvinding al heeft gehad.

Auteursrecht

Wanneer je al individu iets origineels maakt, is het absoluut niet de bedoeling dat iemand anders dit zomaar mag gebruiken. Om deze reden is in 1886 het auteursrecht in het leven geroepen. Iedereen die werken creëert wordt  beschermd door auteursrechtelijke bescherming. Auteursrechtelijke  bescherming houdt in dat auteurs als enige mogen beslissen over de werken die hij of zij heeft gemaakt. Auteursrecht wordt in het Engels ook wel “copyright” genoemd. “Copyright is het exclusieve recht van de maker of zijn opvolger om artistiek, literair of wetenschappelijk werk te mogen publiceren en te reproduceren onder de wettelijke beperkingen.”

Advocaat voor ondernemers

Wanneer u meer vragen of tegen problemen aanloopt kunt u altijd contact opzoeken met een advocaat voor ondernemers en auteurs. De advocaat voor ondernemers en auteurs kan u bijstaan in het juridische proces als dat nodig is. De advocaat voor ondernemers en auteurs kan u ook de nodige informatie geven. Deze informatie kan betrekking hebben op het octrooirecht of auteursrecht en wat erbij komt kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *