Verschillen tussen WordPress en Wix

Inhoudsopgave

Websites maken en laten maken is een reguliere dienst geworden de afgelopen paar jaren. Als je als bedrijf geen fatsoenlijke website hebt tel je niet mee. Je wordt ingehaald door je concurrenten. Veel van deze websites worden gemaakt met WordPress of Wix, twee populaire platformen die het voor de gewone mensen makkelijk maakt om zelf een website te bouwen. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen WordPress en Wix? Dat bespreken we in deze blog.

Géén open source versus open source

ICT’ers zullen dit verschil als aller eerste opmerken. WordPress is een open source system, Wix daarentegen niet. Dit houdt het volgende in. Wanneer een platform wel een open source systeem is geven zij toegang tot alle broncodes. Deze zijn dat op ieder gewenst moment door wie dan ook te bekijken, wijzigen, door te sturen en noem maar op. Ook maakt dit het mogelijk om programmeurs het platform te laten gebruiken om eigen plug-ins te maken. Een plug-in is een functie binnen een website. Wanneer een website een géén open source platform is zijn deze dingen logischerwijs niet mogelijk. Codes zijn afgeschermd en je kunt niet je eigen plug-ins maken. Alleen Wix (of een ander gesloten source platform) kan dit doen. Je moet dus werken met wat je hebt.

WordPress is moeilijker te leren

Werk je aan een WordPress website, dan werk je in de backend. Dit wilt zeggen de achterkant. Een wijziging wordt dus niet per direct zichtbaar aan de voorkant. Ook zijn alle WordPress templates verschillend van elkaar, alle hebben een ander effect op het aanzien van de website. Deze WordPress templates zijn niet 1 2 3 te wijzigen. Daarvoor heb je wel verstand nodig van coderen of je moet een codeur inschakelen. Aan de andere kant heb je Wix. Wix is over het algemeen een stuk eenvoudiger te leren dan WordPress. Ga je een website maken op Wix hoef je niet te kunnen coderen. Het platform werkt namelijk met een handig sleep-en-plaats systeem. De naam zegt het eigenlijk al. Je sleept elementen naar de gewenste plek en past ze aan.