Verschillen tussen graanvrij droog- en natvoer hondenvoer

Inhoudsopgave

Ben je net zo blij dat je hebt besloten om te kiezen voor graanvrij hondenvoer, staat de volgende beslissing alweer op je te wachten. Kies je dan voor graanvrij droogvoer of toch liever voor graanvrij natvoer? Beide soorten voeding zijn goed voor je hond, maar er zitten wel verschillende voordelen aan. In dit blog leggen we je er alles over uit.

Wat is graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer is voeding voor honden waarin geen ingrediënten zitten die tot de granen behoren. Dit betekent dat het hondenvoer geen tarwe, rijst, maïs, gerst, haver of rogge bevat. Hoewel het vaak de graanproducten zijn die veel koolhydraten hebben, hoef je niet bang te zijn dat je hond dit mist bij graanvrij voedsel. In graanvrij hondenvoer zitten namelijk vervangende koolhydraten. Je kunt hierbij denken aan fruit, bonen, aardappelen of erwten. Je hebt graanvrij hondenvoer in twee varianten: droogvoer en natvoer.

Wat is het verschil tussen graanvrij droog- en natvoer?

Droogvoer is, zoals de naam al doet vermoeden, voer dat droog is. Een meer voorkomende naam voor droogvoer is brokken. In droogvoer wordt het vocht uit de ingrediënten onttrokken, waardoor het vochtgehalte slechts 7% tot 10% is. Hierdoor is droogvoer vaak erg compact.

Natvoer daarentegen is voer dat vochtig of half vochtig is. Je hebt zowel natvoer in blik als in een zak. In natvoer zit ongeveer 60% tot 85% vocht. Natvoer heeft daarnaast vaak een intense geur en smaak, waardoor honden sneller geneigd zijn om dit te eten.

Wat zijn de voordelen van graanvrij droogvoer?

 • Het is langer houdbaar

Zoals eerder gezegd, bevat graanvrij droogvoer minder vocht. Hierdoor kun je een zak droogvoer dan ook lang bewaren op een droge plek waarbij de smaak behouden blijft.

 • Het is goedkoper
  In graanvrij droogvoer zit een grotere hoeveelheid energie. Hierdoor heeft je hond in vergelijking met natvoer een stuk minder voer nodig om verzadigd te zijn. Dit betekent dat je langer met een zak droogvoer doet, waardoor het goedkoper is.
 • Het is beter voor het hondengebit
  Graanvrij droogvoer is harder en compacter. Wanneer je hond enkel brokken eet, is de kans op gebitsproblemen kleiner. Door de hardere structuur blijven de tanden scherp en daarnaast ontstaat tandplak of tandsteen minder snel.

Wat zijn de voordelen van graanvrij natvoer?

 • Het is heel aanlokkelijk voor honden
  Natvoer bestaat vooral uit vlees en groente. Het heeft een aantrekkelijke geur en smaak en viervoeters met weinig eetlust laten dit zeker niet staan.

 

 • Het bevat minder calorieën en meer vocht
  Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Dit komt door het hogere gehalte aan vocht waar, uiteraard, geen calorieën inzitten. Hierdoor word je hond minder snel (te) dik.
 • Het helpt het vochtgehalte in stand te houden

Doordat er veel vocht in natvoer zit, is het met natvoer veel makkelijker om je hond voldoende vocht te geven. Vooral bij honden die overdag weinig drinken, kan het verstandig zijn om te kiezen voor natvoer.

Kan ik beter kiezen voor droogvoer of voor natvoer?

Heb je na deze informatie nog niet kunnen bepalen of je voor droogvoer of voor natvoer gaat? Dan hebben we goed nieuws: je hoeft niet te kiezen! Het is namelijk goed mogelijk om dit te combineren. Je kunt het in principe op twee manieren combineren: afwisselen of mengen.

Mengen van graanvrij droogvoer en natvoer

Hoewel dit niet de voorkeur heeft, kan je droogvoer en natvoer mengen in één bakje. Het is hierbij wel belangrijk om op de voedingswaarde van het voer te letten. Graanvrije hondenbrokken bevatten veel meer energie en voedingsstoffen dan natvoer. Je moet dit dus goed op elkaar afstemmen. Geef je te veel droogvoer, dan is de kans aanwezig dat je hond te dik wordt. Geef je juist te weinig droogvoer dan kan je hond energie tekort komen of ongewenst gewicht verliezen.

Afwisselen van graanvrij droogvoer en natvoer

Een betere manier om beide soorten voeding te geven aan je huisdier, is door deze af te wisselen. Het is het verstandigst om het droogvoer als ontbijt te geven en het natvoer als avondeten. Het droogvoer wordt namelijk langzaam verteerd en geeft daardoor langer energie. Zo kan je hond een hele dag actief bezig zijn. ‘s Avonds is het slim om natvoer te geven, omdat dit het vochtgehalte van je hond weer aanvult en daarnaast is dit een stuk lichter verteerbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *