De verschillen tussen de verschillende vormen van transport

Inhoudsopgave

Goederen worden getransporteerd. Dit houdt in dat een goed van plaats A naar plaats B verplaatst wordt met een bepaald vervoersmiddel. Er zijn een aantal verschillende vervoersmiddelen. Zo worden goederen getransporteerd per: vrachtwagen, schip, vliegtuig en trein. Elk transportmiddel heeft zo haar eigen voor- en nadelen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een goed snel op de plaats van bestemming terecht komt. Daarnaast kan er ook voor een bepaald goed worden gekozen vanwege het oogpunt van de kosten. Dit alles heeft zijn invloed op de keuze die bedrijven maken voor en bepaald vervoersmiddel.

De vrachtwagen

Voor de kortere afstanden wordt er vaak gekozen voor een transport van goederen per vrachtwagen. In tegenstelling tot de lucht, het water en het spoor kan dit vervoersmiddel bijna elke locatie bereiken. Daarbij wordt het transport per vrachtwagen ook vaak ingezet om de laatste kilometers vanaf een luchthaven of een haven naar de bestemming af te leggen. De vrachtwagen heeft als nadeel dat dit een dure vorm van transport is die daarnaast slecht is voor het milieu.

Transport via de lucht

Luchttransport is de snelste vorm van transport die er is als het gaat om het afleggen van grote afstanden. Zo wordt luchttransport vaak ingezet om goederen over de hele wereld te transporteren. Het luchttransport gebeurd meestal per vliegtuig. Deze vorm van transport is net als de vrachtwagen een dure vorm van transport. Daarnaast stoten vliegtuigen veel schadelijke stoffen uit tijdens het vliegen die slecht zijn voor het milieu.

Transport over het water

Bij het transport over het water kan er een tweedeling worden gemaakt tussen transport over de zee en transport per binnenvaartschip. Het voordeel van beide vormen is dat het relatief gezien goedkoop is om goederen te transporteren per schip. Goederen die voornamelijk per binnenvaartschip worden getransporteerd zijn onder andere olie, zand en steenkool. Voor de zeeschepen geldt dat het hier meestal gaat om goederen die per container worden verscheept. Het nadeel van transport per schip is dat de snelheid waarmee het transport zich voort beweegt erg laag is.

Transport per spoor

Bij het transport per spoor wordt er gesproken over treinen die per spoor wagons met goederen vervoeren. Het voordeel van transport per trein is dat er minder energie gebruikt wordt. Daarbij komt dat de energie die gebruikt wordt een vorm van schone energie kan zijn. Dat zorgt ervoor dat deze vorm van transport de vorm is die het meest milieuvriendelijk is. Een ander voordeel is dat het transport per spoor een goedkope manier van transport is. Een derde en laatste voordeel is dat het transport een stuk sneller is dan transport per vrachtwagen of per schip. Het nadeel van transport per trein is dat een trein stopt bij een station en dus niet bij een bedrijf. Er zijn dus nog altijd vrachtwagens nodig om de goederen op de juiste bestemming af te leveren.

De transport offerte aanvragen

Om een duidelijk beeld te krijgen van welk transport de goedkoopste en/of beste optie is, kan er worden gekozen om een transport offerte aan te vragen. Het voordeel hiervan is dat alle kosten en leveringstermijn wordt gegeven. Bij de keuze voor een transport kan de transport offerte gebruikt worden om een beslissing te onderbouwen. Dit gebeurd vaak tijdens een vergadering met leidinggevende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *